CaptureСъздаването на детска стая е интересен, забавен процес. За обзавеждането на детска стая и реализирането на идеите е важно да се вземат предвид много фактори –  възрастта на детето, хоби, пол, интереси…. Интериорът на детската стая трябва да създава атмосфера, която насърчава желанието да се развива. И все пак, основните фактори, на които да разчитаме, трябва да са безопасността и комфортът.

Как да проектирате детска стая правилно?

Дизайнът на детската стая се нуждае от особено внимание. Важни са размерите на стаята и как да се поставят мебели, играчки, аксесоари рационално и удобно. Не трябва да се забравя да се остави и достатъчно свободно място за игри, както и за удобно движение из стаята. Стаята за малки деца трябва да има достатъчно място за игри.

Отлично решение за дизайна на детска стая ще бъде зонирането, а колко ще бъдат кътовете зависи от тяхното предназначение, както и от възрастта на детето. Ако вече ходи на училище, трябва да се определи работен сегмент. Важно е обаче и да се организира зона за отдих, както и отделна зона за игра. Разделянето на сегментите може да се извърши с помощта на цветни преходи, мебели, специални екрани, осветление. В идеална детска стая всяко занятие има свое място

Избор на цветове за детска стая

Изборът на цвят зависи от темата на интериора. Ако стаята е предназначена за момиче, може да се мисли за различни нюанси на розовото. Ярките нюанси са подходящи за момчето. Важно е да се спазва мярката и да не се въвеждат твърде ярки цветове, защото може да се отрази негативно на емоционалното състояние.

Идеален вариант би била спокойна пастелна гама с добавяне на ярки акценти – под формата на завеси, възглавници, килим, апликации по стените. Психолозите препоръчват да се използва бежово, синьо, кремаво, зелено за проектиране на детска стая. Основната концентрация на ярки цветове трябва да бъде разположена в игралния сегмент. Тази настройка е подходяща за всяка възраст и позволява да се използва стаята няколко години без промяна.

Материали

Трябва да се обърне специално внимание на избора на материали. Важно е да има максимално естествени решения, боите да са безопасни и по възможност от най – висок клас, без примеси, които да доведат до алергични реакции. За прозорците е добре да се изберат завеси от светъл органичен памук, завивките и бельото да бъдат от памук, лен или хипоалергенни материи. Що се отнася до килима, по-добре е да се изключи, защото натрупва прах.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This