12-pills-gf7de20984_1280

В днешни дни можем да открием хранителни добавки с почти всичко. Причината за това е, че науката напредва все повече и с изследването на съставките се откриват нови и нови възможности за оказване на благоприятно въздействие върху човешкото здраве, посредством използването на изследваните елементи. Така е и с теанинът. Какво представлява съставката и каква е връзката му с човешкото здраве предстои да разберете от следващите редове.

Що е то теанин

Теанинът принадлежи към групата на аминокиселините. Това е органична съставка, която обаче няма незаменимо значение за човешкия организъм. Той не я произвежда, но и не се нуждае от нея, за да функционира правилно. Познат е на човека в две основни форми – L- и D-теанин. Основната форма, която може да откриете в спортни суплементи като тези в Workout.bg е L-теанин.

Съставката може да бъде открита в зеления и черния чай, както и в някои видове гъби, които са натурални източници на L-теанин. Той може да повлияе върху нивата на определени химикали в мозъка като например серотонин и допамин. Последните имат роля в контролирането на настроението, емоциите и съня. Може да повлияе и върху нивата на кортизол – съставка, която има значение за справянето на организма със стреса.

За какво може да са полезни хранителните добавки с теанин

Основните ползи, заедно с които се спряга съставката са подобряване на психическите функции, включително на концентрацията и паметта, подобряване на съня и релаксацията, увеличаване на когнитивните способности и понижаване на високото кръвно налягане. Затова много често може да срещнем теанин като съставка в хранителни добавки, предлагащи именно подобряване на когнитивността, концентрацията и менталния тонус.

Изследвания показват, че съставката има потенциала да ангажира бдителността и да повлияе благоприятно при хора, които трудно задържат вниманието си и имат проблеми с концентрацията. Някои хора използват добавки с аминокиселината с цел да успокоят организма си преди лягане и съответно да подпомогнат по-бързото заспиване, а след това и спокойния и дълбок сън.

Смята се, че компонентът има потенциала на невропротектор и може да повлияе благоприятно върху функциите на мозъка. Може да скъси времето за реакция, а в комбинация със стимулатори като кофеин показва забележително положително действие.

Положителен ефект показва и за поддържане нормалните функции на имунитета и понижаване на високото кръвно налягане. Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система.

Ако имате проблеми с фокуса и паметта и сте любопитни към ефектна на теанин в този случай, може да изберете качествена хранителна добавка от Workout.bg, която го съдържа.