Шофирането е приятно, но не чак толкова лесно занимание. Всеки, дори опитен водач, може да причини катастрофа и да се сблъска с неприятни последици като смърт, дела, обезщетение и кръвнина при ПТП и други.

Ето няколко съвета с цел избягване на всичко това.

Познавайте колата си

Малко хора знаят как реагират автомобилите им при неблагоприятни условия. Именно за такива ситуации трябва да ги познавате най-добре.

Конфигурирайте и следете огледалата

Уверете се, че огледалата за страничен изглед изпълняват предвидената им функция. Те са предназначени да гледат до колата, а не отстрани на нея.

Регулирайте страничните огледала, така че вече да не можете да виждате отстрани на собствената си кола. Това трябва да помогне за намаляване на традиционните „слепи зони“.

Веднъж настроени правилно, огледалата стават още по-полезни.

Използвайте мигачите (когато имат значение)

Това е само за хората, които просто никога не използват мигачите си. Понякога те са много важни, затова трябва да разберете кога е така.

Поемете отговорност за другите

Покажете отговорност за другите участници в движението. Мислете не само за себе си, а и за животите, които могат да зависят от вашите постъпки.

Използвайте подходящата скорост

Може да не нарушавате ограничението на скоростта, но все пак да се движите твърде бързо. Не допускайте това!

Разбира се, ако надвишите ограничението на скоростта, което се нарича прекомерна скорост, можете да бъдете и глобени за това.

Никога не шофирайте сънливи

Умората причинява много инциденти. Започва само със забавяне на реакциите ви, преминава в микросън, при което мозъкът ви временно се изключва и завършва с това, че заспивате на волана. Това е изключително опасно и никога, никога не трябва да се случва.

Не се разсейвайте

Най-безопасно е да включите телефона си в самолетен режим и да настроите сателитната си навигация и музика преди да потеглите, защото не бива да откъсвате поглед от пътя. Още преди пътуването си можете да използвате услугите на Google, за да намерите по-лесно мястото, което търсите.

Така или иначе телефонът не бива да е в ръцете ви, докато шофирате.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This