Често се случва роклята или костюмът, който сме си купили, след време да се окаже ненужен. В тази статия стилистите ще ви кажат защо се случва това, как да се справите и на какъв принцип да изберете дрехи си. Между другото, техни съвети можете да намерите на многоместа в интернет, повечето от които обаче са доста неясни, но не защото стилистите не искат да разкриват професионалните си тайни и са в конспирация, а защото е много трудно да се даде универсален съвет, който ще бъде еднакво полезен за всички. Някои съвети могат да бъдат спасение за едини  и пагубни за други, поради което те са толкова внимателни в масовите препоръки. Публикацията съдържа най-универсалните, но в същото време полезни съвети, които могат да дадат нещо ново на тези, които сериозно се стремят да оформят личния си имидж.

Ето и няколко съвета как да си купувате дрехи?

 1. Ако се съмнявате дали да си купите някоя дреха или не, по-добре я купете, но не забравяйте да запазите касовата бележка, за да можете ако промените решението си да я върнете. Този вариант е по-добър, отколкото да страдате от факта, че не сте купили нещото, което сте харесали в точното време, а след това него вече го няма (тогава то ще ви изглежда още по-необходимо). Имайте предвид, че ако плащате с карта, тогава парите ще бъдат върнати на картата ви в рамките на две седмици, така че ако не сте сигурни в покупката, тогава е по-добре да платите в брой и да се консултирате с продавача за възможните варианти за връщането.

Този съвет обаче не се отнася за покупката на бельо, защото него няма да можете да го върнете.

 1. При покупка няма да е излишно да попитате за отстъпка. Почти винаги във всеки магазин могат да ви направят отстъпка от поне 5%, просто трябва да се чувствате свободни да попитате за това.
 1. За да не носите със себе си огромен брой карти за отстъпки (а те вече се издават във всеки магазин), ви съветваме някои от тях да снимате с телефона си и след това в магазина ще бъде достатъчно само да посочите номера на картата.
 1. В началото на пазаруването не бързайте да купувате първата дреха, която ви харесва, по-добре го отложете за няколко часа, защото може би в други магазини ще намерите нещо по-интересно, а ако не , тогава с увереността, че сте избрали най-доброто, ще закупите отова, което сте отложили по-рано.
 1. Ако не сте сигурни в собственият си вкус, тогава не комбинирайте повече от 3 цвята в комплекта и аксесоарите (черно, бяло и сиво не се броят).
 1. „Имате ли същата, само че със седефени копчета?“ Ако някоя блуза ви подхожда, но копчетата ви изглеждат смущаващи, тогава освен факта, че можете просто да пришиете други, може и да боядисате съществуващите копчета с цветен лак. Основното нещо в процеса на боядисване е да не забравите да закрепите тъканта около бутона, който ще бъде боядисан с лента.

Между другото, понякога можете да подобрите и бижутата си по този начин.

 1. Формулата за добър стил е креативност, разделена на адекватност. Това означава, че образът ви не трябва да е мек, защото това е скучно и безинтересно. В същото време прекомерната креативност поражда модни изроди. Добрият стил винаги е достатъчен за външния вид на човека, за модните тенденции, актуален е и не противоречи на целите.
 1. Не зацикляйте на списъци с основни неща в гардероба си, в противен случай рискувате да получите скучен и банален набор от дрехи. Всеки има своя собствена база.
 1. Инвестирайте в аксесоари. Скъпите и висококачествени аксесоари могат да увеличат стойността дори на най-простото и евтино облекло.
 1. Не ходете до магазина с приятелите си, защото те са лоши съветници.
 1. Консултантите и стилистите в магазините са едни и същи продавачи, чиято основна функция е да предоставят допълнителна услуга за продажба на стоките на определен магазин. Затова бъдете бдителни, когато слушате съветите им.
 1. Когато избирате дреха си помислете с какво ще я носите и ако в гардероба ви няма комплект за нея тогава помислете дали има смисъл да я купувате или вижте параграф 1.
 1. Не купувайте модерни неща на разпродажби! Те се разпродават само, защото модата им вече е минава.
 1. Изразът „Пригответе шейната през лятото и количката през зимата“ не е подходящ за вас. Купувайки летни дрехи в началото на есента със 70% отстъпка, и разчитайки, че ще ги носите следващото лято, рискувате да забравите за тях, а ако все пак си спомните, може вече да не са актуални или просто вече няма да ги харесвате, така че това е съмнително спестяване.
 1. Изхвърляйки стари неща от килера, имате стимул да купувате нови, не проявявайте прекомерен трепет за старите дрехи, та това са просто дрехи.

 

 Как да изберете правилните дрехи?

 Рядко се среща жена, която да е напълно доволна от фигурата си. По-често, отколкото не, момичетата просто въздишат по лъскавите страници на модните списания или телевизионните реклами. Въпреки това, всеки може да изглежда великолепно, просто трябва да изберете дрехите , които да скрият недостатъците и да подчертаят предимствата на всяка фигура.

Едно от първите правила на доброто избиране на дрехи е цялостният подбор, тоест целият комплект трябва да бъде проектиран в един стил и да изглежда завършен. За да се справите самостоятелно с тази задача, можете да използвате каталози за дрехи и модни списания, защото те ще ви дадат идея какво да носите.

Когато избирате дрехи за гардероба си в магазин се опитайте да разгледате цялата колекция и да изберете комбинациите, които са най-подходящи за вас.

Друго важно нещо при избора на дрехи това е размерът им. Недопустимо е да носите дрехи с по-малък или по-голям размер, защото и в двата случая ще изглеждате комично.  Психолозите казват, че това може да показва вашето отношение:-  хората, които искат да изглеждат или да бъдат по-добри, отколкото всъщност са, носят дрехи, които са с по-малък размер от това, което трябва да носят, а тези, които носят по-голям размер дрехи обикновено са тези, които имат ниско самочувствие.

Затова съветът ни е, че трябва трябва да избирате правилния размер на облеклото си, за да скриете комплексите си.

Не забравяйте за цветовия спектър, цветът може да „убие“ или, обратно, да трансформира човек.

Пастелните и бежовите тонове са по-подходящи за хора с тъмна кожа и с ярки черти на лицето.

На блондинките и светлокосите жени обаче им отиват по-ярки цветове. За да определите кой цвят ви отива, най-лесният начин е да застанете пред огледалото с няколко обикновени платове с различни цветове в ръка. Опитайте се да запомните кой нюанс е вашият и кой ви харесва и така, когато отидете в магазина ще ви бъде много по-лесно да изберете дрехите от определената цветова гама.

Когато избирате дрехи, трябва да обърнете внимание на вида на тъканта. Тук трябва да знаете две важни неща:

Първо – тъканите в комплекта трябва да бъдат съчетани, тоест да не бъдат различни.

Второ- тъканите трябва да съответстват на фигурата ви.

За тези с извити форми най-подходящи са тоалетите от плътни и добре структурирани материи, а за по-слабият тип фигура са по-подходящи меки, плътни, трикотажни изделия и платове с подплънки, които ще създадат ефект на обем.

Може би най-важното е, че трябва да избирате дрехите си според характеристиките на вашата фигура. Ето и някои общи насоки:

1) Късите крака визуално се удължават с  бежови обувки и къса пола.

2) Пълнотата на бедрата ще бъде скрита от панталони или дънки с права кройка

3) Ако имате тънка талия, но широк ханш, тогава широките дънки с колан в талията ще са идеални за вас.

4) Малките рисунки върху материята визуално намаляват обема, и обратно, големите го увеличават.

5) Макси рокли и поли ви карат да изглеждате по-ниски.

6) Безформените дрехи обезобразяват всяка фигура.

7) Обувките с тънки токчета или стилети с кръгъл връх правят крака визуално по-малки.

8) Острите обувки правят крака визуално по-големи.

9) Черните чорапогащи (не повече от 50 den) ще направят краката ви да изглеждат  по-тънки и с няколко сантиметра по-дълги, а в комбинация с черни или други тъмни обувки визуално ще ви направят собственик на много дълги крака.

10) Леките чорапогащи имат обратния ефект. Те правят краката по-пълни и по-къси. Но! по-дълги, ако са комбинирани  с бежови обувки.

12) Прозрачната блуза прави горната ви част отворена за другите и показва вашите силни и слаби страни.

14) Ако не знаете как да комбинирате дрехите правилно, следвайте класическите канони на модата и стила.

15) Правилото на трите цвята: не използвайте повече от три компонента в изображението си, в противен случай рискувате да изглеждате смешно

16) Прическата трябва да се комбинира с всички компоненти на вашия тоалет.

17) Не пръскайте парфюм върху дрехите, освен ако не използвате

духове сами. Миризмата може да се задържи до един месец.

18) На пълните момичета ще отива блуза или рокля с V-образно деколте, а на момичетата с овално лице ще стои добре кръгло  деколте.

19) Избягвайте да избирате едни и същи вид дрехи, защото рискувате да бъдете собственик на гардероб само с черни дрехи  или такива от един и същ стил.

20) Протекторите скъсяват краката ви!

21) Рокля-калъф стои еднакво добре както на слаби момичета, така и на тези с по-заоблени форми. Но на момичета с тънка талия и женствени бедра ще изглеждат в нея  най-добре.

 

Дрехи, които ви правят по-стройни

За това как да изглеждате по-стройни, вече е писано много пъти, защото темата винаги е актуална. Днес просто ще преговорим основните съвети на стилистите.

1) Увеличаване на растежа

Ако искате да изглеждате по-стройни, тогава най-лесният начин да постигнете това е да увеличите визуално височината си. Тогава ширината на тялото ще бъде балансирана от нея и вие ще изглеждате по-добре. За да увеличите растежа, си може да използвате:

– дълги мъниста

– вертикални ивици

– обувки на токчета

– прическа с вдигната коса

– удължаващи силуета на дрехи (например не късо яке, а удължено яке).

По-добре е да не използвате обувки с каишка на глезена или боти до глезена, защото те визуално скъсяват краката и намаляват височината, но високите ботуши са страхотен вариант.

2) Токчета

Сред личните стилисти има такова правило – 1 см токчета визуално премахват 1 кг от теглото.

Токчетата издължават фигурата и я правят по-слаба.

Разбира се, не трябва да избирате много високи токчета (20 кг тегло = 20 см ток). В този случай е по-добре е да предпочетете по-широк и по- стабилен ток.

3) Рокли и суичъри с v-образно деколте

Задължително нещо за тези, които искат да изглеждат по-стройни, е облеклото с v-образно деколте, защото то от една страна визуално разтяга фигурата, а от друга страна се фокусира върху красивата гърда.

4) Дълги ръкави

Когато натрупаме излишни килограми, те се разпределят не само по корема или ханша, но и по цялото ни тяло, включително и  ръцете.

Пълните ръце най-добре можете да замаскирате с дълги ръкави или с носенето на шал. Смята се, че за жени с пълни ръце е най-добре да не носят рокли и горнище с презрамки или без ръкави.

5) Расклешени дрехи

Най-хубавото е, че недостатъците на фигурата са маскирани от дрехите в стил ампир (рокли, пуловери, палта) – изпъкнали от гърдите или с трапецовидна форма. Такива дрехи перфектно маскират корема и пълните бедра.

6) Черен цвят

Всяка жена знае, че черното ни прави слаби. Това правило не трябва да се пренебрегва, ако искате да изглеждате по-стройни, дори ако черното ви се струва скучно.

Това се дължи на факта, че този црят  абсорбира слънчевите лъчи и визуално намалява обема ви. Освен него във всички други тъмни цветове (тъмно синьо, сиво) ще изглеждате по-слаби.

Освен, че удължава фигурата черното също е и цветът на елегантността.

7) Едноцветни комплекти

Един от почти магическите начини да изглеждате по-стройни е да направите лика си монохромен, с  комбинирането на елементи само от един цвят в комплект.

Колкото повече шарени са дрехите, толкова по-голям е размерът им и толкова повече килограми тежите визуално.

8) Слънчево изгаряне

От една страна, загорялата кожа изглежда по-тонизирана, а от друга страна скрива дефектите на фигурата.

Експериментирайте, обичайте себе си, но не забравяйте за другите, много хора са завистливи и неприветливи, така че не им позволявайте да забележат вашите пропуски в гардероба.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This