3KEY Rooms Escape Games Teambuilding Sofia logo (2)

Мозъкът и логическото ни мислене имат нужда от упражнения точно така, както и телата ни. За да сме „в добра ментална форма“ е добре редовно да се отдаваме на забавления, които раздвижват сивото ни вещество. Това не е задача, която отпада с дипломирането ни, а дори напротив – с годините нуждата от „фитнес за мозъка“ нараства. Освен, че повишава самочувствието и уменията ни, несъмнено ни прави по-интересни в компанията. ☺ Да се занимаваме с чужди езици или да усвояваме музикален инструмент (ей така, защото сме страшни музикални фенове от тинейджъри!) са страхотни занимания, ако амбициозността ни е присъща. Но дори четенето на книги, заниманията с кръстословица, решаването на главоблъсканици и ребуси, настолните игри – всичко това забавлява, докато упражнява мозъка. Има толкова много занимания, които могат да отключат в нас скрити стаи, пълни с качества, които и не сме предполагали, че притежаваме!

Логическите игри са нужната енергизираща напитка за мозъка ни. Когато ни е нужна физическа почивка или емоционално разтоварване – впрегнете ума си в логически задачи . Това всъщност го облекчава от стреса!

Можем ли да открием комбинация от логически игри, загадки, пъзели, любими истории от книги или филми на едно място? На място, където да се съберем и забавляваме със семейство и приятели по празничен повод – например рожден ден или „хей, да отпразнуваме, че е петък!“ ☺?

В последните години нашумя именно такъв тип забавление. Това са ескейп стаите или така наречените – Стаи на загадките. Макар че са създадени главно за екипно развлечение (играят се в групи от 2 до 6 души), те стимулират както логиката, така и отборната игра. Логическите стаи стават все по-чест избор на хората, които търсят нещо нестандартно далеч от рутината, което да пресъздава техните най-смели мечти и фантазии. Всяка стая има своя тайна, която ти трябва да разгадаеш. Така неизбежно ще ти се наложи да спасиш света (например от контрола на технологиите) или поне да си присвоиш нечия мафиотска империя… С други думи – хем се филмираш, хем тренираш сивото вещество. ☺

Защо да изберем Стаи на загадките, за да тренираме своето мислене?

 

  • Преди всичко те забавляват, а предизвикателствата пред логическата мисъл се случват някак неусетно. Например Стаята „Тайният бар на Ал Капоне“ напомня неочаквано много атмосферата на бар, а загадките в духа на Сухия режим „са пивки“ дори за уморения мозък в края на работния ден.

 

  • Комбинират разнообразни видове загадкидобрите ескейп Стаи могат да са изпитание за наблюдателността, комбинаториката, логиката, сръчността, организираността, комуникативността на играчите. Те ангажират различни сетива и са наслада окото, защото декорите са подбрани с внимание.
  • Ескейп игрите „се случват“ в необичайна среда, която вълнува и откъсва от реалността. Например те те връщат в XIX век за приключение в стил Шерлок Холмс. Като Стаята „Детективът и Машината на времето“ на 3KEY Rooms. Стаята „МаТРИК“ пък претворява трикове в атмосферата на култовия филм „Матрицата“.
  • Играта в логическа стая развива лични качестваумение да препредаваш информация, да обсъждаш различни решения със съотборниците, да се кооперираш за тези загадки, които изискват екипна работа… Понякога те са изпитание за склонността ни да се доверяваме на другите или да се справяме с времевите ограничения.
  • Стаите на загадките не изискват специални знания, нито физическа подготовка. Противно на очакванията на начинаещите ескейп любители, повечето Стаи не залагат на страшни теми нито пък са проблем за хора с клаустрофобия. Но като резервирате попитайте специално дали темата съдържа или не хорър елементи!
  • Ескейп игрите са лесен избор за умно забавление. Не отнемат повече от 1-2 часа и обичайно Стаите са разположени на комуникативни места. Запазването на час за става по телефон или през сайт. Подходящи за както за фирмен тиймбилинг, така и за личен подарък. Например тематичен ваучер за игра, опакован като интересен подарък, ще е приятна изненада за любим човек, за колега или дори за шефа.

Умният човек не спира да осигурява храна за сивото си вещество. И не спира да играе, на колкото и години да става. ☺