mobile-phone

Защо собственият сайт, а не страница в социалните медии, трябва да е в центъра на стратегията за дигитално присъствие

През последните години социалните мрежи се наложиха като все по-важен фактор за успеха на много бизнеси. Редица малки фирми развиват дигиталното си присъствие, фокусирайки се върху една или друга от тези платформи, понякога – дори без наличието на собствен сайт. В тази група попадат както малки локални бизнеси – заведения, магазини и малки производители, така и изцяло нови професии, като инфлуенсъри и други създатели на съдържание. Много от тях са избрали да не правят собствен уебсайт, а да разчитат на различни уеб 2.0 платформи за популяризиране на продуктите и услугите си, както и за реализиране на продажби.

“Разгръщането на бизнес единствено на базата на страници в социалните мрежи напоследък е все по-често срещано явление. То обаче не е пълноценен подход и крие много рискове. Както многократно сме ставали свидетели, тези платформи са среда, върху която ние, техните потребители, нямаме контрол. Във всеки един момент те могат да въведат промени, които да застрашат нашето присъствие в тях, а от там – и целия ни бизнес. Затова най-добрата стратегия е да използваме техния потенциал, но в никакъв случай да не разчитаме само на тях” – коментира Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Въпреки че публикуваното в медийното пространство наскоро предположение, че е възможно големи социални мрежи да спрат да функционират в Европа, беше опровергано, то обръща фокуса ни към значимостта на това да имаш собствен уебсайт. Също така показва колко рисково е да се разчита единствено на чужди платформи за развитие на онлайн бизнес, добавя още Цветелина Ненкова.

Тя напомня, че това далеч не е единственият подобен риск, свързан с развитието на дигитално присъствие само в социални платформи. Друга опасност е дългогодишни страници, профили и групи в социалните мрежи, развивани ежедневно с желание и креативност, просто в един момент да бъдат докладвани от голям брой недоброжелатели, което да доведе до тяхното спиране.

Друг риск е свързан със самите политики на социалните платформи, които във всеки момент могат да променят правилата си. Това може да направи общността, която сме изграждали в тях с години, много по-трудно достъпна.

“Създаването на свой собствен уебсайт автоматично премахва рисковете от подобни негативни сценарии и има редица други предимства. Сайтът е независим канал, който можете да управлявате както намерите за добре. Чрез него не просто присъствате онлайн, а изграждате собствен бранд и цялостна идентичност, която се отплаща в дългосрочен план. Развивате дългосрочни отношения с лоялни клиенти, много от които се превръщат в посланици на марката ви. В добавка, чрез него можете да си създадете свои имейл адреси с името на бранда си, което ще го направи по-авторитетен и популярен. Освен това ще разполагате с по-богата функционалност и с всички предимства на съвременните отворени платформи за уебсайтове, както и на SaaS решения като Сайт Билдър и Шопико” – допълва още маркетинг мениджърката на СуперХостинг.БГ.

Тя препоръчва на онлайн предприемачите да заложат на комбиниран подход, при който да поставят собствения си сайт в центъра на дигиталната комуникация и да го комбинират с различни други канали. При този подход социалните медии ще се използват като подкрепящи дигиталното присъствие инструменти, което ще гарантира всички предимства на тези мощни онлайн платформи, но същевременно бизнесът ще е предпазен от споменатите рискове.