7-erik-karits

Разбирането на жизнения цикъл на хлебарките, включително и въпроса как те се размножават, със сигурност ще ви даде отговор защо те са толкова трудни за унищожаване. 

Хлебарките са може би едни от най-нежеланите вредители в дома ни. Въпреки че не хапят и няма да ви наранят физически, те пренасят изключително много болестотворни бактерии, които могат да причинят доста неприятни заболявания. Тъй като тази напаст от хлебарки се разпространява толкова бързо, факт е, че ако видите една или две, то вероятно в дома ви има доста повече и сте изправени пред сериозна зараза.

Хлебарките, независимо от техния вид, имат три жизнени етапа – яйце, нимфи и зрял организъм. Хлебарките използват феромони, за да привличат партньори. Като повечето насекоми, те се чифтосват обърнати един срещу друг. Яйцата се снасят в тъмнокафяви капсули с дължина от няколко десети от милиметъра. Хлебарките обикновено са способни да снесат най-много две такива капсули на седмица, всяка от които има по 16 яйца. Освен това женската може да съхранява сперма, което означава, че е нужно да се чифтоса само веднъж, за да снесе няколко капсули. Женските снасят от 6 до 14 капсули през целия си живот.

Женските обикновено снасят на места, в които се чувстват защитени. Хлебарките като цяло си падат по тъмни, топли, тихи местенца, които се намират в близост до храна и вода. Въпреки това, понякога се случва хлебарките да носят капсулите с яйца до момента на тяхното излюпване. Това означава, че можете да намерите яйца навсякъде, където хлебарките са се движили, включително банята, кухнята, покрай мивката, в близост до тръби, в чекмеджетата, както и в килера.

След четири до осем седмици нимфите ще се излюпят от яйцата. Общото време на излюпване зависи от факторите на околната среда, като температура и влажност. Първоначално нимфите са бели, но след няколко часа екзоскелетите им ще се втвърдят и потъмнеят. Хлебарките преминават през непълна метаморфоза, което означава, че малките като цяло приличат на възрастните, с изключение на това, че са без крила и са полово незрели. За около 6 до 12 месеца се превръщат в зрели организми. По време на узряването те ще се променят няколко пъти, цветът им ще се промени от светлокафяв до червеникавокафяв.

След като нимфите узреят, те стават възрастни, които се чифтосват и снасят нови капсули с яйца. Средната продължителност на живота на хлебарките от яйце до зряла възраст е от 168 до 786 дни. Възрастните женски живеят по-дълго и могат да оцелеят до 786 дни, докато възрастните мъжки могат да живеят до 362 дни. 

И така, какво означава всичко това, ако се опитвате да се отървете от хлебарки в дома си? Изключително важно е да не позволите заразата с хлебарки да излезе извън контрол. Ако пък се стигне до там, трябва да пристъпите към унищожаване на хлебарки бързо. Превенцията винаги е най-добрият ви залог, но може да са необходими други усилия. Ако не успеете да се справите сами, то трябва да потърсите професионална помощ. Знайте, че насекомите са упорита напаст, така че за да се справите с нея трябва да бъдете упорити и последователни в действията си.