Днес разговаряме с Милена Стратиева, която наскоро стана част от Борда на Директорите в M3 Communications Inc. За работата си в екипа на M3 College като Мениджър Образование, непрекъснатите предизвикателства, пред които се изправя, както и вдъхновяващата и роля сред стажантите на M3 ще прочетете тук.

Милена, от доста време си част от M3 Communication group. Кои са основните неща, които правят един мениджър успешен? Има ли някаква формула на успех, която можеш да споделиш с читателите на Kreativen?

Формулата за успех на всеки човек е различна, всеки трябва сам да открие силните си страни и да ги използва. Според мен основните неща, които правят един мениджър успешен са:

1. Бързото адекватно взимане на решения;
2. Умението да мотивира хората, с които работи;
3. Непрекъснатият стремеж към развитие и усъвършенстване.

Как би определила ученето през целия живот? Можем ли да кажем, че то е пътят към по-успешна кариера?

Ученето през целия живот бих определила като начин на живот. За съжаление повече образователни институции възпитават любов към оценките вместо любов към знанията. Но веднъж откриете ли, че непрекъснатото учене на нови неща е не наказание и нещо затормозяващо, а начин за откриване на нови хоризонти, за вдъхновение, за среща с нови интересни хора, няма да си помислите да спрете. Ученете през целия живот е не само път към по-успешна кариера, то е път към по-добър живот като цяло. Носи позитивни емоции и удовлетоврение.

Няма как да не те поздравя за това, че си най-новият член на Борда на Директорите на M3 Communications Group, Inc. Как се стига до толкова отговорна позиция? Кое е разковничето, което ти помогна да стигнеш до тази позиция? В досегашната си позиция отговаряше за образователните процеси в M3 College. С какво работата ти ще се различава от сега нататък?

Когато г-н Бехар ме покани в Борда на Директорите на компанията и аз самата бях изненадана. Въпреки голямата си натовареност той не пропуска да забележи нищо. Приемам поканата за Борда като оценка за работата ми през последните две години и половина и съм още по-мотивирана да развивам M3 College и обученията ни. Точно преди да започна работа в M3 College един приятел ми беше казал, че според него, ако реша, мога да накарам и водата да затече нагоре. Предполагам, че постоянството и упорството ми, които той визираше тогава, са разковничето. Поне засега работата ми не се различава коренно, продължавам да се грижа за това бизнесът (и не само) в България да разбира силата на комуникациите и да я управлява в своя полза.

Повече от две години работиш с топ – български мениджъри. Няма как да не те попитам кои са най-често срещаните грешки на управленците в България? В този ред на мисли, с какво българският бизнес се е променил за тези две години?

Изброих 3 предпоставки за успех на мениджърите, ще посоча и 3 типични грешки:

1. Вечно някой друг им е виновен, не умеят да носят отговорност;
2. Не умеят да се адаптират към непрекъснатото променящата се среда;
3. Склонни са да инвестират огромни бюджети в техника например, но не се сещат да инвестират в най-ценния си ресурс – служителите.

За 2 години не са чак толкова големи промените, но като цяло българският бизнес все повече се опитва да се учи от чуждите успехи. Все още не успява да си взима поуки от собствените и от чуждите грешки, но поне се опитва да прилага доказани работещи практики и когато се налага, да ги съобразява с местните особености.

До каква степен българските компании инвестират за курсове, чрез които да подобрят онлайн присъствието си в социалните мрежи? От личен опит знам, че M3 College разполага с доста добри практици в тази сфера. До каква степен курсистите, които идват на тези курсове са отворени към нови идеи?

Курсистите са много отворени към нови идеи и инициативата за участие в обученията е изцяло тяхна. Понякога компанията, в която работят, поема разходите по обучението, но участието в обучението винаги е по желание на самия служител.
Случва се компанията (HR екипът) да реши да изпрати служител(и) на обучение, но не и в сферата на онлайн комуникациите.

Бих искал да насоча вниманието ти към стажовете, които М3 College прави. На какво основно може да се научи бъдещият стажант в М3 College? Разкажи ни малко повече.

Въпросът е съвсем актуален, тъй като в момента сме в процес на набиране на нови стажанти. До 20 септември събираме кандидатури на желаещи да се включат в есенния екип.

На какво може да се научи един стажант при нас? Отвъд писането, събирането и анализирането на огромни обеми информация, организирането на събития, управлението на социалните медии и изключително ценните контакти както с преподавателите, така и с курсистите, всеки стажант си тръгва с още няколко неща:

1. Повече яснота кои са му силните страни и как да ги използва;
2. Хъс да стигне до решение на задачата си и „ако вратата е заключена, да влезе през прозореца” със събиране на нужните сведения и находчивост;
3. С повече усет къде е границата между креативното и изгубеното послание.

Какъв съвет би дала на младите хора, които искат да развиват бизнес в България? На какво трябва да заложат основно?

Най-сигурният начин да успееш е да харесваш това, което правиш. Така че бих ги посъветвала да не робуват на тенденции и прогнози, а да развиват бизнес, който им харесва, в който вярват и в който ще могат да вложат и развият силните си страни.