мобилна рекламаМобилната реклама е нещо, което няма как да пренебрегнем, но тя се развива и търси нови решения. С напредването на тихнолигиите автономните коли стават все по-интересни не само за шофьорите, но и за тези, които се занимават с маркетинг. Разбира се тези автомобили все още не са съвършени, но автономното шофиране определено ще навлезе в ежедневието ни и то съвсем скоро.

Според American Driving Survey, американците прекарват между 30 и 60 минути в колата си всеки ден, а това са стотици часове годишно и рекламодателите няма как да пропуснат това свободно време. Традиционните билборди са ефективни, но действието им е ограничено в определен периметър поради липсата на достатъчно време да бъдат разгледани по време на шофиране. Какво прави човек когато се вози? Преглежда смарфона си. Да, разширената реалност във вашите телефони ще се превърне в новия билборд, а компании за споделени услуги като Uber и Lift ще предоставят собствена версия на рекламна мрежа, за да допълнят приходите си и да субсидират по-евтини превози.

Докато традиционните таксита все още разчитат на архаични видео екрани и досадна музика, която повечето хора мразят, технологично фокусираните фирми търсят начин да допълнят, а не да нарушат изживяването по време на път с наслагвания на реални места и геофилтри, които правят външния свят да изглежда малко по-вълшебен.

След като Pokemon GO помогна виртуалната реалност да навлезе ударно в ежедневието на потребителите, технологиите за показване на съдържание върху стъклата на автомобилите са една добра алтерантива. Всъщност тази техника беше спряна временно поради опасения от разсейване по време на шофиране, но когато тази дейност е прехвърлена на самия автомобил, вече няма пречка прозорците му да се превърнат в сцена за творчество, маркетинг и търговия.

Аудоито също ще продължи да се развива, а повечето превозни средства, които вече са оборудвани със система за разпознаване на глас и излъчване на стрийминг или подкаст, гарантират на водачите свързаност в мрежата. Все повече шофьори свързват мобилните си устройства със системата на колата, а аудиото ще се превърне в основно средство за комуникация с интерфейса на автономните автомобили.

Докато разчиствате пощенската си кутия, ще имате възможност да попитате колата сиза местността през която минавате, данните от борсата или името на близкото заведение. Геолокациите ще бъдат изключително важни, тъй като хората ще си взаимодействат със своите смарт устройства, вместо да държат волана. Така например с наближаването до хотела, към който пътувате, ще можете да видите различни оферти и намаления, предлагани в него. Тези предложения на местно ниво, ще стават все по-чести и ще привличат посетителите към различни забележителности и събития.

Смартфонът измести компютъра като най-използвано средство за връзка с мрежата и това е факт. Колата има шанс да се превърне във второто най-употребявано устройство, като се има предвид колко време прекарваме в нея ежедневно. И това не са мечти за бъдещето, а реалност, която вече е тук и само чака да бъде използвана.

Най-голямата пречка пред овтономните коли не е технологията или закупуването им, а регламентирането им в законите. Ако те бъдат официално признати като по-безопасни от традиционните превозни средства, ще станем свидетели на промяна в начина, по който си взаимодействаме със самия автомобил. Автономните коли ще станат новата цифрова платформа за мобилна реклама и потенциалът им не бива да бъде подценяван.