1

Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 (модел MZ-V9P1T0BW) е иновативна SSD технология, която съчетава висока производителност, енергийна ефективност и надеждност. Устройството е проектирано специално за геймъри, за използване както в персонални компютри, така и в гейм конзоли, и се предлага във версии с 1TB, 2TB и 4TB памет за съхранение на работни файлове, игри или друго съдържание. В редакцията получихме възможност да тестваме еднотерабайтовия модел и в следващите редове ще споделим впечатленията си от него.

Първи впечатления и външен вид

Размерите на SSD устройството са изключително компактни – 80 x 22 x 2,3 мм., което го прави лесно за носене в ограничени пространства, както и удобно за инсталиране. Още щом се извади от кутийката, прави впечатление и неговата лекота. Със своето максимално тегло от 9 гр., този диск е невероятно лек, което допринася за цялостната стабилност и издръжливост на потребителската система.

Енергийна ефективност

Този фактор е все по-важен за съвременните потребители, защото е свързан както със спестяването на пари, така и с използването на технологии, щадящи природата. В това отношение SSD дискът на Samsung има какво да покаже. Той притежава усъвършенствана система за температурен контрол, която гарантира оптимална енергийна ефективност, поддържайки висока скорост и надеждност. С 50% подобрена енергийна ефективност на ват, в сравнение с 980 PRO, дискът предлага значително по-висока производителност с по-ниска консумация на енергия.

Създаден за игри

Енергийната ефективност на този модел в никакъв случай не е за сметка на неговата производителност. Samsung 990 PRO е създаден с мисъл за геймърите с над 55% увеличение на производителността на произволно четене. Тествахме SSD диска с различни игри и можем да кажем, че е постигнат оптимален реализъм при заглавията за PlayStation 5 и DirectStorage.

В добавка вградената 2GB DDR4 SDRAM с ниска консумация на енергия допълнително подобрява ефективността на устройството. Компанията е номер едно в индустрията за флаш памет устройства от 2003 г. и това си личи и в този продукт, като всички компоненти и фърмуер се произвеждат вътрешно.

Скорост

990 PRO SSD отчита до 40% и 55% по-бързо време за произволно четене/запис в сравнение с 980 PRO, достигайки до 1400K/1550K IOPS. Скоростите на последователно четене/запис достигат до 7450/6900 MB/s при максимална производителност на PCIe 4.0. Както успяхме да се уверим сами по време на нашите тестове, това позволява много добро гейминг изживяване, безпроблемна 3D редакция и обработка на данни.

Интелигентна система за охлаждане

Още едно предимство на SSD модела е неговото никелово покритие на контролера, което в комбинация с усъвършенствания алгоритъм за термичен контрол ефективно управляват топлината. Това от своя страна води до възможност за много по-пълноценно и дълго използване на SSD диска. Фолиото за топлоотвеждане контролира температурата на чипа NAND, докато Dynamic Thermal Guard поддържа оптимални температури.

Удобен интерфейс

SSD устройството на Samsung разполага с M.2 (2280) форм фактор, който го прави идеално за използване в различни компютърни системи, включително персонални компютри и игрови конзоли. Интерфейсът PCIe Gen 4.0 x4 гарантира бърза трансфер на данните и оптимална производителност.

Samsung Magician софтуер

Това е един интересен и удобен за потребителите инструмент, който предлага редица функции като защита на данни, актуализации, мониторинг на изправността на диска и избор на LED цветови комбинации. Пакетът дава пълен контрол върху устройството и гарантира най-добрата му производителност. Може да се каже, че се използва лесно и не е нужно човек да има особени технологични познания, за да борави с него.

Специални функции

Това SSD устройство предлага няколко специални функции, предназначени да подобрят неговата производителност и сигурност. Поддръжката на TRIM гарантира, че системата остава ефективна във времето чрез оптимизиране на разпределението на ресурсите. S.M.A.R.T поддръжката от своя страна позволява ранно откриване на потенциални проблеми, като гарантира дълголетието на модела.

990 PRO включва и още нещо любопитно, което компанията нарича алгоритъм за автоматично събиране на отпадъци (GC). Той на практика премахва непрекъснато остарялата и повредена информация, за да освободи място и да подобри цялостната производителност. За допълнителна сигурност AES 256-битовото криптиране (клас 0) осигурява защитен начин за съхраняване на чувствителни данни, отговарящ на индустриалните стандарти.

И накрая – устройството поддържа спящ режим, което означава, че то може да намали консумацията на енергия и да спести живот на батерията, когато не се използва активно. По този начин се осигурява постоянно добро представяне, независимо дали използвате устройството си на бюрото или в движение.

В заключение

990 PRO е един много добър SSD модел, който е особено подходящ за геймъри и гарантира бързо зареждане на игри, подобрено време за реакция и плавен геймплей. В добавка неговата енергийно ефективна производителност гарантира, че ще получите възможно най-добрите резултати с по-малко ресурси. Независимо дали сте геймър, професионалист или обикновен потребител, 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 предлага много добро изживяване както по време на работа, така и за забавление.