242124957_222496353122632_5935159802313908872_nКое прави една видеоигра успешна? Има много отговори на този въпрос, в зависимост от гледната точка. За геймърите е до колко забавна е тя и колко време може да им задържи вниманието. За всяко едно студио първият индикатор за положителен резултат е, когато приходите от техния продукт задминат разходите по нейната разработка и поддръжка след пускането ѝ на пазара. Друг индикатор е броят на играчите и жизненият ѝ цикъл – тоест колко време тя държи интереса им.

Погледнато отстрани мобилната стратегия War Planet Online има всички черти на успешно заглавие. Тя се нарежда сред някои от най-доходоносните в портфолиото на френския разработчик Gameloft. Вече е четири години на пазара, с регулярни ъпдейти, които имат за цел да поддържат вниманието на десетки хиляди геймъри на регулярна база. Освен всичко това, тя помага на създателите ѝ – софийското студио на Gameloft да се утвърди като едно от основните в групата.

В началото бе World at Arms

„Геймлофт България“ създава почти самостоятелно няколко ключови заглавия. Едно от тях е World at Arms – онлайн мултиплъер стратегия в реално време, което пренася играча в близкото бъдеще с мисията да управлява армии и да покорява Земята. Формулата се оказва доста успешна. Софийското студио използва натрупаното ноу-хау и разработва най-големия си хит до момента – March of Empires. Играта пренася потребителите в Средновековието и тя се превръща в една от най-доходоносните заглавия в историята не само на софийското студио, но и на Gameloft като цяло.

След успеха на March of Empires, българският екип решава да направи продължение на World at Arms. В процеса на разработка името е сменено на War Planet Online и остава само „духовен наследник“ на своя предшественик. Това не е единствената промяна. „Геймлофт България“ решава да използва изцяло нов графичен енджин, който е вътрешна разработка на софийското студио.

Правят се и редица други иновации на цялата система. Една от тях е да се изградят големи светове, всеки един от който, да разполага с популация от десетки хиляди играчи. Това става чрез експериментален за студиото подход в строенето на сървъри. Той е толкова ключов за целия успех на играта, че всеки един компонент или механика, които се създават, след това преминават през задължителни тестове дали всичко ще бъде технически стабилно.

Напрегнат дебют

War Planet Online е изградена на 90% в София за iOS. „Геймлофт България“ прави техническата част, художествената, гейм дизайна, историята, концепциите, механиките, а впоследствие и значителна такава от маркетинга и поддръжката ѝ. Изнесени са дейностите по легализацията ѝ, музиката и звука, както и портването ѝ за Android, Steam и Windows.

Лятото на 2017 г. играта излиза на пазара. Събитието се оказва голямо изпитание за „Геймлофт България“. В заглавието са вкарани прекалено много иновации, особено на техническо ниво, което винаги носи със себе си риск за провал. Въпреки множеството първоначални тестове, които War Planet Online преминава успешно, те до голяма степен са „лабораторни“. Тоест, не се знае дали играта ще се държи по същия начин, когато десетки хиляди играчи започнат да пълнят сървърите ѝ. Всичко се следи, не само в София, но и от парижката централа на Gameloft.

War Planet Online покрива всички очаквания при старта си. Техническата система, се справя блестящо и се държи доста по-стабилно от предишните заглавия на софийското звено. „Геймлофт България“ покрива очакванията не само на играчите, но и на френската група. С което си „бетонира“ ролята на ключово студио, което да продължава да разработва почти самостоятелно свои игри.

След пускането ѝ, българският екип се заема с поддръжката на играта. Бизнес моделът на War Planet Online изисква пускането на ново съдържание на регулярна база, нови функции, възможности и надграждания на оригиналните идеи. Задача, която се прави вече четири години, която продължава и в момента.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This