folklor

В събота, 11 май 2024 г., ще се съберат майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, за да отбележат един от най-прекрасните празници на българската кулинарна традиция – празника на баницата. Селото, разположено в Централния Балкан, ще бъде домакин на това грандиозно събитие.

За първи път, празникът на дрипавата баница ще привлече вниманието не само на българите, но и на участници от международно ниво. На децата също ще бъде предоставена възможност да се научат да точат дрипава баница с баба Стефка от село Върбица, съвместно с Кулинарните Фестивали на България. Тази инициатива вече е започнала през 2023 г. по време на Фестивала на Мамалигата в село Нова Черна, където над 50 деца бяха обучени от баба Стефка и нейните приятелки.

Празникът се провежда за седми път и единствено е имало едно прекъсване през 2020 г. поради пандемията. Той има за цел да предложи различни варианти на баницата, съчетани с богата фолклорна програма и забавления за всички посетители. Организатор на този вкусен празник е Народното Читалище “Градина-Върбица 1894”, село Върбица.

В кулинарната надпревара за най-вкусна баница ще участват баничари от цялата страна. Очаква се съревнованието да бъде много голямо, като младите ентусиасти също ще се включат. В журито за избор на най-вкусните баници ще участват кулинарни майстори, познати от телевизионните кулинарни предавания – шеф Цветелина Томиъм и шеф Ивайло Иванов.

Освен вкусния състезателен елемент, събитието ще предложи и забавни състезания, като надяждане с баница и надпиване с айрян. През 2017 г. първото издание на празника надмина всички очаквания, а многообразието от баници беше впечатляващо.

НЧ “Градина-Върбица 1894” с.Върбица с подкрепата на Фондация “Пламен Маджуров” ви канят на най-вкусния празник в с.Върбица – Дрипавата баница, на откритата сцена в центъра на селото, на 11.05. от 10:00ч. Заповядайте да се насладим на българския вкус заедно!