Летните отпуски наближават с пълна сила и за заклетите туристи на дневен ред отново идва въпросът: каква по-оригинална дестинация да изберем този път, в която не сме били до сега. Мнозина предпочитат по-непопулярни маршрути и места, които ще им донесат нови изживявания и ще ги отдалечат от комерсиалните и препълнени с посетители атракции. Именно за тази група пътуващи порталът YouTravel.bg е подбрал списък с интересни и нестандартни дестинации за туризъм. „В нашия екип сме любители на екзотични и нетрадиционни туристически маршрути и желанието ни е да споделим с по-широка публика някои от местата, които са едновременно сравнително достъпни за български туристи и оригинални като усещане и изживяване“ – споделя Георги Антониев от YouTravel.bg. Ето и самия списък:

 

Рок туризъм

Ако сте фенове на рок музиката, можете да се отправите на пътешествие по легендарния Път 66 (Route 66) в САЩ. Той е с обща дължина 3 945 км., започва от гр. Чикаго, а крайната му точка е гр. Лос Анджелис. Възпяван в песни на множество рок групи и изпълнители, наричан още „Пътя-майка“ и „Главната улица на Америка“, той е един от първите пътища на САЩ и всъщност има много по-тясна връзка с американското общество, отколкото мнозина предполагат. Започнат е в далечната 1926 г., а развитието му е свързано с Голямата депресия. В търсене на работа, американците са били готови да пътуват из цялата страна. Мнозина са вярвали, че щастието е в Калифорния, където бедните ще имат възможност да спечелят повече пари. Те са карали по Път 66 с отчаяние, но и с надежда. По тази причина за американците, този път всъщност се превръща в пътя на живота.

 

Високопланински туризъм в Европа

Връх Матерхорн в Алпите, е разположен на границата между Италия и Франция. Той е живописен остатък от скален блок с височина 4478 метра и се откроява със своите вечни снегове и ледници. Един от най-разпознаваемите върхове в Алпите, благодарение на своята специфична пирамидална форма е и една от най-близките възможности за родните алпинисти да изкачват висок връх. Годишно той привлича около 2000 туристи. Атакуването му обаче в никакъв случай не трябва да става без достатъчно добра подготовка, защото Матерхорн се счита и за един от най-опасните върхове на планетата. За първи път е изкачен през 1865 г. от експедицията на Едуард Уимпър, която обаче губи много от членовете си по време на връщането си.

 

Открийте тайните на Мианмар

Една екзотична възможност за туризъм е Баган – древен град по поречието на река Иравади в Мианмар. Въпреки малката си площ от едва 67 кв. км., градът има богата история, с която може да съперничи на много по-големи градски центрове. В миналото е бил столица на много кралства, сред които древното кралство Паган, чиито богати владетели са построили в околната равнина над 10 000 храма, ступи, пагоди и манастири. Много от тях са запазени и до днес, привличайки туристи от цял свят. През XI век монасите го провъзгласят за културен и религиозен център на област Мандалай в Мианмар.

 

Вижте най-големия водопад в Европа

Той се намира в Исландия и се нарича Гълфос, което в превод означава „Златният водопод“, защото при залез слънце водите му придобиват златисти оттенъци. Широчината му е около 2.5 км., а дълбочината – около 70 метра. Водопадът е част от глетчеровата река Хвита или „Бялата река“. Особено много туристи той привлича през зимата, когато водите му замръзват частично и всичко се покрива в сняг и ледени блокове.

 

Игуасу – южноамериканската бездна

Наричан от испанските конкистадори „Дяволското гърло“, а от мнозина съвременни туристи – Ниагара на Южна Америка, водопадът Игуасу се намира на границата между Аржентина и Бразилия. Считан е за най-пълноводния в света и на практика представлява каскада от общо 275 водопада с обща дължина около 2,68 километра и височина от 60 до 80 метра. Всяка секунда водният комплекс изхвърля средно по 1500 куб. метра вода, а по време на дъждовния период този показател може да достигне 12 хиляди кубични метра.

 

Една екзотична дестинация на две крачки от София

Ако си търсите интересна дестинация в рамките на Балканския полуостров, една добра идея е каньонът на река Тара. Той се намира в планината Тара в Черна гора и е част от Национален парк „Дурмитор“, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Девствената природа, добрите условия за планинско катерене и осемнайсетте намиращи се тук ледникови езера го правят изключително интересна дестинация за туризъм. Малцина са запознати, че на практика това е най-големия каньон в Европа и втори в света след Гранд каньон в САЩ, с дължина 82 км. и дълбочина до 1300 метра.