Между успешен и неуспешен сайт обикновено съществува една рязка граница – броят посетители. Когато е висок, то вие сте изградили авторитетен сайт с качествено и редовно обновявано съдържание, които повечето посетители харесват. Вие сте авторитет в нишата ви и магнит за рекламодатели, спонсори и партньори.

Днес ще ви представя моите любими десет начини за привличане на (нови) посетители на уебсайт, за да не бъде празен и вашия като снимката от Франция, илюстрираща статията. Но преди да почна със споделяне на опит, искам да споделя съветите ми – постигането на висок брой редовни посетители на ден отнема голямо количество време. Понякога отнема около година, но резултатът е удовлетворяващ. Никога не се отказвайте прекалено рано.

Затова ви предоставям как лесно и бързо да привлечете нови посетители на вашия сайт:

  1. Оптимизация за търсачки. Прочетете статиите в категория „оптимизация за търсачки„. Оптимизирайте сегашния ви сайт и всяко ново парче съдържание, което създавате и публикувате. Натрупайте повечко беклинкове. Резултатът ще ви впечатли. В Креативен.ком влизат средно 35 посетителя на ден от търсачки.
  2. Социален букмаркинг. Разгледайте „социалните мрежи и блогърите„. Сайтовете за социален букмаркинг са източник на голямо количество посетители, когато вашите статии се харесат. За целта добавяйте всяка ценна статия, която според вас би се класирала, в тях, и с лекота можете да привлечете между 100 и 200 посетителя, използвайки най-популярните такива сайтове (споменати са в статията; има и съвети за харесвано съдържание).
  3. Писане на статии. Креативен, Нова Визия и повечето популярни български блогове предлагаме писането на гостенски статии. Как помага това? Първият параграф представлява информация за вас и вашия сайт/блог. Ако читателите харесат какво сте написали, в повечето случаи ще ви посетят сайта. Методът не докарва голямо количество посетители, но е на трето място, защото обикновено привлечените посетители се превръщат в редовни читатели.
  4. Размяна на линкове и банери. Това, че Google забраниха размяната на линкове с цел оптимизация за търсачки не означава, че не можете да разменяте линкове и банери с цел привличане на посетители. Един линк/банер на видимо място с nofollow атрибут, за да не го следват ботовете на търсачките, ще свърши добра работа в привличането на десетки нови посетители с времето.
  5. Прес съобщения. Когато смятате, че идеята на вашия сайт е наистина уникална и полезна – създайте прес съобщение. Уведомете българските медии за него. Могат да не ви включат в ефира на телевизията, но новина в сайтовете им би била достатъчна. Собственикът на Стипендиант бе направил това, като уведоми БТА за новия сайт, които предадоха на БТВ и само от новина в сайта им получи 370 уникални посещения за няколко часа (статистиката тук).
  6. Подписи във форуми. Моят подпис в Предприемач съдържа отличим банер, водещ към Креативен.ком. За около 60 дена само от този подпис имам 487 посетителя, пренасочени от Предприемач. 51% от тези посетители са редовни читатели на блога, според Google Analytics. Пишете ли в популярни форуми, подписът, водещ към вашия сайт е наложителен. Не пропускайте добра възможност за привличане на нови хора към вашия сайт. Никога.
  7. Подаръци и безплатни приложения. Web CEO създадоха безплатен софтуер, подпомагащ оптимизацията за търсачки. Само заради това, че инструментът е безплатен, те получават стотици еднопосочни линкове към техния основен сайт. Когато предложите нещо ценно безплатно, хората ще пишат за вас в техните блогове и форуми. Това означава както оптимизация за търсачки, така и нови посетители.
  8. Коментиране по блогове. Когато коментирате дадена статия в друг блог, споделяйки различна гледна точка, или нова информация, и оставите линк към вашия в дъното, редовните читатели на този блог ще посетят и вашия. А какво по-приятно от нови, коментиращи посетители за един развиващ се блог?
  9. Помощ от колега. Когато все още Стипендиант се разработваше, аз помогнах където трябваше в развитието и визията на блога за студенти. В замяна на помощта получих банер на Креативен над съдържанието.
  10. Линк директории. На последно място, но не за пренебрегване, са линк директориите. Пращат малко, но ценни посетители. Списък с безплатните директории прегледайте тук.

А вие привлекохте ли нови посетители? Успехи!

Image by Marcelo Terraza

Pin It on Pinterest

Shares
Share This