google-security-check

Google е на път да преживее собствен скандал от типа на Cambridge Analytica, след като проблем със сигурността позволи на разработчици от трети страни достъп до данните на потребителските профили в Google + от 2015 година насам, докато беше разкрит от гиганта през март тази година. Компанията обаче реши да не информира обществеността за този пропуск.

Всъщност, когато потребител даде разрешение на дадено приложение за достъп до данните от публичния си профил, то това позволява на програмистите да извлекат и не публичните полета от профилите. Всичко това се е случило с 496 951 профила в социалната мрежа, чиито имейли, пълни имена, дати на раждане, пол, професия, места и състояние на взаимоотношенията са били потенциално изложени на риск, въпреки че Google твърди, че няма доказателства за използване на информацията от общо 438 приложения, получили достъп.

Решението да не информира обществеността за този пробив, за да не попадне под прожекторите, подобно на Facebook, се превърна в огромна отговорност за компанията, а Google +, която вече се оприличава с призрачен град, ще бъде изключена, според доклад на The Wall Street Journal, в който се описват редица реформи на Google в областта на неприкосновеността на личните данни, предпреити в отговор на пробива. Сред промените са спирането на достъпа на разработчици до SMS и данните за телефонните обаждания в Android, ограничавна на достъпа им до Gmail и прекратяване на всечки потребителски услуги за Google +, която ще спре работа изцяло в следващите 10 месеца. Потребителите ще имат възможността да експортират данните си, а самата мрежа ще стане корпоративен продукт. Google ще промени и своята система за одобряване на профили, така че ще трябва да одобрявате поотделно всеки вид достъп на разработчиците от трети страни до данните ви. Разширенията в Gmail ще бъдат ограничени до тези, които директно подобряват функционалността на електронната поща, като имейл клиенти, резервни копия, CRM, инструменти за сливане на пощи и производителност.

90% от сесиите в Google+ са били по-кратки от 5 секунди и именно поради този неприятен факт, Google признава, че социалната мрежа така и не е постигнала целта си да бъде широко приета от потребителите. Компанията все още може да се изправи пред съдебни дела заради пробива в сигурността, както и срещу общественото мнение, заради прикриването му.