Google-Rankbrain

Google обяви, че добавя още един слой в своя сложен алгоритъм за оценяване. Този път компанията е решила да се фокусира върху машинното обучение и нарича този ъпдейт с името RankBrain.

От известно време насам машинното обучение навлиза все повече и повече в алгоритмите на търсачките. Apple публично обяви че започва да се занимава с това, а Bing на няколко пъти обсъди въпроса доста детайлно. RankBrain e третият по важност фактор за класиране на информацията. С няколко думи този алгоритъм за машинно обучение започва да действа от началото на тази година и ефектът от него е постепенен, но ще засегне всички нас по един фин начин. Ако RankBrain срещне непозната дума или фраза, той прави предположение и филтрира резултатите в съответствие с него, което го прави по-ефективен при боравене с непознати заявки.

В това видео ще разберете повече за RankBrain директно от кухнията:

Ние от Kreativen.com винаги сме се интересували живо от промените, които Google прави по своя алгоритъм, и за това щом разбрахме за RankBrain веднага се опитахме да разберем какво означава.

Човешката намеса като фактор

Нека си зададем един въпрос: За какво всъщност говорим, когато споменаваме машинното обучение и алгоритмите за търсене в самите търсачки и може ли човешката намеса да бъде сведена до минимум или напълно премахната?

Предполагам, че всички си мислим едно – компании като Apple и Google, които струват стотици милиарди долари, най-вероятно имат супер развити технологии, за които ние простосмъртните дори не сме чували. Истината обаче е една идея по-различна. В алгоритмите за търсене на тези компании, все още съществуват доста процеси, които са ръчни и не са изцяло автоматизирани. Човешката намеса там е неизбежна, за да може цялото да функционира правилно.

И въпреки че двигателят, който да ни движи по-бързо от светлината все още не е измислен, Google се опитва да премахне човешкия фактор от алторитмите си за търсене. Може би ще си зададете въпроса защо? Отговорът е лесен – човек може да обработва информация, която знае и която може да разпознае, а събирането на такава информация от която да се учим е все още много… човешки процес.