dreamstime_m_85398189

Еко системата на програматик рекламата еволюира бурно в последните няколко години. Според прогнозите на Zenith Marketing, 67% от световната дигитална дисплей реклама ще се търгува автоматично до 2019-а година. В същата година оборотът й ще достигне 84 милиарда долара.

Преди време закупуването на дигитални рекламни позиции се случваше между хора, които трябваше да договарят сделки, според собствените си критерии за подходящи позиции и визуализации – времеемък, скъп и не особено ефективен процес.

След това се роди програматик рекламата, която използва софтуер за закупуване на рекламни пространства с цел по-ефективни кампании, насочени към конкретни таргет аудитории. Тя замести човешкия фактор в процеса на купуване на реклама онлайн, ползвайки високоскоростни данни и алгоритми, способни да взимат решения.

Благодарение на това купуването на рекламни позиции е далеч по-ефективно, евтино и бързо. Машините могат да преминават през целия процес за мили секунди и да работят постоянно, навсякъде по света и с предвидими резултати.

Едновременно с това автоматизацията осигури персонализация, на която човекът не беше способен в последните няколко десетилетия.

Ето как двата процеса взаимно се развиват…

Програматик рекламата е по-популярна от всякога

Програматик рекламата доближава рекламодателите до предлагащите рекламни позиции, премахвайки посредниците в сделките. Моделът дава по-голям контрол над кампаниите на маркетинг специалистите, защото предлага гъвкави цени и таргети и много други нюанси, които помагат за постигането на специфични цели.

Автоматизацията води програматик рекламата дори по-напред! Изкуственият интелект позволява да се анализират индивидуални потребители, за разлика от семгентирането, което може да предвиди поведението само на предполагаеми групи. Вместо да наблягаме на това “къде е позициониран банерът”, днес машините се питат по-скоро “на кого се показва рекламата?”.

Напредналата автоматизация ни дава възможността да следваме таргет групи с изработени за тях реклами, зависещи от поведението и предпочитанията им с прецизност, която е непостижима за хората. Още повече, целият този процес отнема мили секунди и е почти незабележим за потребителя.

Тези налични технологии позволяват на маркетинг специалистите да прекарват времето си в по-ефективни действия – да иновират и да развиват своите брандове, вместо да се тревожат как да анализират данните и да решават как да влияят на милиони потребители в конкретен момент.

Автоматизацията в рекламните послания

Използването на автоматизация при избора на рекламни визии дава гъвкавостта динамично да се адаптират банерите в рамките на една кампания. От всички криейтив варианти в дадена кпампания, всеки потребител ще вижда банера, който е най-вероятно самият той да хареса. Освен това алгоритмите показват рекламите там, където е най-големият потенциал за клик – колкото по-ефективен е даден банер, толкова повече ще бъде показван той. Когато се намеси и дълбокото учене, технологията може да показва точно таргетирани реклами, които съдържат не само продукти, които е по-вероятно да закупим, но също така продукти, които не сме виждали, или за които дори не сме си помисляли. Персонализираната автоматизация може да приспособява банери бързо, за да посрещне конкретни потребителски групи, които са интересни за рекламодателя. И това е ключово предимство на автоматизацията – да оптимизира рекламите в реално време.

Изкуственият интелект и дълбокото учене в автоматизацията за напреднали

Изкуственият интелект е основната разлика между стандартната автоматизация и напредналите версии. Той позволява брандовете да ангажират потенциални клиенти и пазари както никога досега. Стандартните интерфейси вече са го адаптирали, за да показва реклами, които посрещат персоналните нужди. Но дълбокото учене (най-перспективното подразделение на изкуствения интелект) отключва дори още по-големи възможности.

Ползвайки технология за дълбоко учене, можем да получим достоверна, богата и даваща възможност за компютърна интерпретация информация за потенциала за покупка на всеки потребител.  И откакто полската компания RTB House стана първата в света с интегрирани алгоритми с дълбоко учене на всеки етап от технологията си, този сценарий вече се превръща в опит от първо лице.

Предвиждането на потребителското поведение на база предишни активности позволява на ретаргетинг технологията да препоръчва по-добри продукти и оферти. Така брандовете могат да подобрят CTR метриката си и да достигнат ценни клиенти с абсолютно същия бюджет, който са харчели досега – просто разпределен по различен начин. Самообучаващите се алгоритми могат да предвиждат потребителски кликове върху реклами много точно и съответно – да увеличат общия брой посещения с 16.5% в рамките на същия бюджет.

Така алгоритмите, които предвиждат броя и цената на конверсиите увеличават ефективността си от ретаргетинг активности с до 29%. Още повече, препоръките, базирани върху дълбоко учене увеличават продажбите с до 41%, в сравнение с кампании, които не ползват подобни методи. Генерално, нашата практика показва, че самообучаващите се алгоритми ни помагат да постигаме суперточни препоръки, които правят рекламните активности с до 50% по-ефективни.

Програматик за напреднали

Накрая търговците трябва да отделят внимание и на предварителното наддаване. Това е напреднала програматик техника, чрез която медии и уеб платформи предлагат рекламни позиции за множество рекламни размени. Това е ценно както за рекламодателите, така и за самите предлагащи рекламни позиции. Mетодът позволява и на двете страни да подобрят монетизацията си, получавайки достъп съответно до по-добри позиции и рекламисти. Процесът става все по-прозрачен благодарение на връзката с ads.txt (Authorized Digital Sellers) -инструмент, в който сайтовете декларират компаниите, на които е позволено да продават техните банер позиции. Така всички, включително самите потребители може да са сигурни, че виждат реклами от сигурни и доверени източници.

В крайна сметка…

Все по-голямата автоматизация в модерния свят е процес, към който всички ние ще трябва да се адаптираме. Скоро ще бъде нормална част от дигиталната рекламна индустрия, също както програматик рекламата измести традиционните търговски методи в дигиталното пространство.

Когато мощните алгоритми могат да се учат от нашите данни, става по-лесно за маркетинг специалистите да разбират клиентите. Следващите няколко години ще са фокусирани върху развитието на инструменти за програматик реклама и увеличаването на ефективността им. В същото време ще е все по-важно да се запази прозрачността им пред продавачите и купувачите и по-лесното им управление. Едно е сигурно – все още сме едва в зората на автоматизацията и програматик рекламата!

***

Автор: Каталин Емилиан, регионален директор за България и Румъния на RTB House – технологична компания, която предлага модернистични ретаргетинг технологии за най-големите търговски марки в над 100 световни пазара