Ако проактивността имаше собствено име, щеше да се казва Жасмина Гевезиева. С новия образователен и маркетинг мениджър на M3 College си поговорихме откровено за добавената стойност на бизнеса, рекламата и куп други неща.

Отскоро си мениджър образование и маркетинг в M3 College, какво е общото между едното и другото? Как се допълват, какво за теб е реално предизвикателството от цялата работа?

Като начало предизвикателството е, че съм на 22, и основното ми образование е журналистика; тя няма много общо с това, с което в момента се занимавам. Докато учех журналистика ходих на практики, но нещо ми липсваше. Винаги съм чела за мениджмънт, лидерство, представяла съм си в бъдеще как животът ми ще се развива и как ще съм се изградила професионално, ще ходя да преподавам или ще водя лекции и дискусии. В настоящата ми работа виждам как лекторите успяват да съчетават всичко това. Предизвикателство е цялата тази информация, която искам да усвоя, за бъда максимално полезна на компанията и същевременно да се надградя.

Имам възможността и свободата да правя готини проекти и да развивам колежа, а тази свобода е безценна.

Тъй като говориш за комуникацията и целия този процес, който е доста динамичен, плюс начален опит от твоя страна, кои са трите най-важни извода, които си си извадила за комуникацията?

Бъди честен, знай какво искаш, за да знаеш и как да го предадеш на останалите, и помагай.

Да помагаш?

Да, защото се връща! Когато гласуваш доверие, в повечето случаи то се връща. Ако това не стане, хората губят. Бъди добър с хората. С опита ми от НПО сектора в последните две години забелязах, че заедно с хората с подобно на твоето мислене и на твоята вълна, създавате неща, които си струват. Заедно се борите за каузи. Това е нещото, което мен ме вдъхновява. Работата в екип ме научи да искам да помагам и че това се оценява. Самият факт, че огромна част от курсистите ни тук след курсовете си казват „Уау, беше страхотно!”  и че това се забелязва, за мен е  изключително удовлетворяващо.

Веднага ме подсети за добавената стойност, която бизнесът трябва да прави.

Абсолютно! За да бъде един бизнес конкурентен и да се отличава, винаги трябва да има добавена стойност. При нас добавената стойност е, че освен качественото образование, ориентирано към практика, което предлагаме, например създаваме нови приятелства. Тук хората се чувстват наистина страхотно. Креативната обстановка, предразполагащата и приятна среда да учиш и да се забавляваш, да играеш, да създаваш brand experience.

Моята основна мисия е аз да създавам лоялни клиенти по всякакъв начин. Още от влизането на самия курсист, подаряването на книги, правенето на кафе, самото отношение.  Ние се опитваме да помагаме и да накараме всички да се чувстват добре. Искам да създам силна емоционална привързаност на клиентите ми към бранда М3 College. Засега успявам да го постигам донякъде. Миналата седмица за четири работни дни три клиентки ми казаха, че ме обичат. Е как да не съм щастлива?

Заговори за brand experience и няма как да не те попитам за световни успешни примери, от които можем да се учим.

Starbucks е типичен пример. Когато имаш даден бизнес, за да бъдеш креативен е добре да копираш и приспособяваш практики от други категории бизнеси в своят. В Starbucks идеята е, че кафето не е просто кафе. Кафето е наслада, кафето е усещане, преживяване. Посетителите отиват и се потапят в приятна атмосфера, лягат в креслото и докато четат любима за тях книга се наслаждават на кафето и обстановката около тях.  В Starbucks самите служители винаги са усмихнати. Дори има case study, в което се пита дали мениджмънтът ги обучава да бъдат усмихнати, или самите те са такива. Отговорът е, че те самите са такива, сплотени в мисията и визията на съответния бранд да създават този експириънс, да карат клиентите да се чувстват добре чрез усмивка. Доказано е, че усмивката увеличава със 70% възможността за продажба и е част от създаването  на лоялни клиенти. Щастието и усмивката привлича клиенти.

Как рекламата създава щастие и кои са твоите лични примери за такива реклами?

С рекламни техники.  Типичен пример е Coca-Cola и нейната комуникация на ценности във всеки един клип. В момента нейните ценности са щастието, семейството и как не може да седнеш на семейната трапеза, без да има Coca-Cola. Моят любим пример за щастие е реклама на T-mobile от 2010-та година, която е снимана на Heathrow. Рекламата се казва “Welcome back” и лично аз съм я гледала над 50 пъти. Препоръчвам на всеки да я изгледа, ако не е успял да я види.

Как се създава качествен PR в България?

С доверие, качествени кадри и качествено образование плюс много опит. Има голяма дупка между това, което се преподава в университета, и практиката.  Всичко така се постига. В допълнение може да се използва и много самообучение с качествена литература.

Говорейки си за образование, какво според теб държавата трябва да вземе от бизнеса, за да създаде по-добри кадри?

Трябва да има преподаватели, които не са си прекарали целия живот в университета, да са практици. Прекалено многото теория е неефективна. Хубаво е да се наблегне на презентациите заради визуалната комуникация. Тя те кара да запомняш заради това, че си привлечен от това, което виждаш. Би било готино голяма част от образованието да премине онлайн с достатъчно примери и въпроси от практиката.