Когато получих имейл, че съм поканен да пиша в Medium.com, се почувствах като малко дете по Коледа. Все пак това е платформата, обещаваща да промени как хората публикуват, четат и споделят съдържание онлайн. Създадена от същият човек, съосновал добре известните сайтове Blogger и Twitter – Ивън Уилиамс.

Всичко това си личи в Medium.com още от пръв поглед. Тя е интересен микс от блогърска платформа и социална мрежа, която ви позволява да пишете изключително красиви статии с повече от голяма лекота.

Забравете за инсталация на софтуер и за хостинг услуги. Дизайнът също е готов. Просто подхванете интересна за вас тема и започнете да пишете по нея. Лесно, интуитивно и с възможност материалите ви да получат добра публичност.

medium-2

Резултатът е пред вас. Имате красива, голяма и изразителна типография за вашето съдържание. Възможност да вмъквате изображения за заглавни картинки. И всичко това, разбира се, се оразмерява според устройството, което читателят използва.

Целият набор от блогърски инструменти е в наличност – заглавия, подзаглавия, списъци, вмъкване на изображения из съдържанието на публикациите ви.

Страхотно е да пишеш в платформа, където всичко е предварително готово за тебе. Включително подробна статистика за посещаемост и читаемост.

medium-3

Когато влезнете в статистиката на профила си, получавате три основни мерила за успеха и качеството на вашите „медиумски“ публикации.

Първо са разглежданията (т.е. импресиите) на вашите материали. С други думи, колко хора са отворили страницата със съдържание. По-интересни, обаче, са данните за четимост. Medium.com ви казва колко от хората всъщност да прочели внимателно това, което сте написали. И сравнява двете метрики, за да ви покаже коефициент на четимост. За моя радост, моят се върти около 80 процента.

medium-4

medium-5

Писането и редактирането на съдържание е много приятно. Всичко става „на живо“ – това, което виждате, е това, което получават и читателите. Можете не само да запазвате чернови, но и да каните приятелите си (които имат регистрация в Medium.com) да участват във вашите публикации. Сговорна дружина…

Като се заговорихме за хора, профилите са изчистени, фокусирани върху публикациите и много, много красиви. Можете да проверите на medium.com/@dimnikolov. Голямата снимка си избирате вие.

medium-6

Имах удоволствието статията ми Minimum Viable Story да бъде избрана лично от съоснователя на Twitter за началната страница. Ефектът е приятен, защото намерих доста нови последователи в Twitter – а ретуийтовете започнаха да валят като в гръмотевична буря. Любопитното бе, че въпреки линка към профила ми във Facebook на дъното на всяка статия, който оставям, никой не реши да ме следва или да ми прати молба за приятелство. Повечето ранни потребители на Medium.com са върли фенове на Twitter. Което само по себе си е разбираемо.

Всъщност, точно там е големият недостатък на Medium.com.

Платформата изцяло пренебрегва Facebook като канал за разпространение на информацията. Дори няма бутони за харесване на статиите ви, което може сериозно да убие посещаемостта им. И едва ли скоро ще се промени.

Въпреки това, Medium.com остава интересна, обещаваща и красива платформа.