1

Nikon публикува The Movement (Движението) – поредица от късометражни филми, които показват как девет вдъхновяващи творци от цяла Европа се обединяват, за да споделят своята визия и цел, като използват новия Z 8 като техен артистичен инструмент.

На творците, всеки от които с много различен произход, но с обща страст към създаването на изображения, бе възложена задачата да тестват модела Z 8 – пуснат на пазара днес – като използват фотоапарата, за да вдъхнат живот на творческите си идеи. Поемайки на пътуване с автобус по западното крайбрежие на Испания, на всеки от тях бе дадена възможност да се учат един от друг, като същевременно създават серия от изображения, които разказват историите, които искат да споделят със света.

Z 8_04_USDD_GS_2113

Създателите на Nikon включват сватбения и художествен фотограф Фройдис Гейтус (Frøydis Geithus), както и филмовия оператор и режисьор Аурели Гонин (Aurelie Gonin), чиито късометражни филми са първите от поредицата, които ще бъдат публикувани днес. Към тях се присъединиха художественият и моден фотограф Мус Ламрабат (Mous Lamrabat), документалният фотограф Естер Хорват (Esther Horvath), създателят на съдържание и фотограф Уонгай (Wonguy), пейзажният фотограф Мико Лагерстед (Mikko Lagerstedt) и режисьорите, Кезия Кюарку (Keziah Quarcoo) и Кара Браун (Cara Brown). Посланикът на Nikon и удостоеният с награди фотограф и филмов оператор, Пеп Бонет (Pep Bonet), пое ролята на разказвач на истории, който не само създава свое собствено съдържание, но и документира пътуването им зад кулисите.

Z_8_01_USDD_LP_0310

Първият от късометражните филми представя Фройдис Гейтус. Тя е фотограф, известен със своето загадъчно и алтернативно заснемане на сватбена фотография, олицетворявайки природата в изкуството си. Филмът ѝ обяснява как е използвала Z 8, за да разкрие същинската си цел и да изобрази абстрактната концепция за любовта чрез сватбената фотография, работейки сред природата, за да капсулира нейния стил Nordic Noir.

В същото време епизодът на Аурели документира как умело превръща откритите пространства в своя творческа площадка, като разказва за това как се е справила с напрежението да настрои и да улови този единствен по рода си кадър, заснет по време на скално катерене със Z 8. Филмите позволяват на зрителя да добие представа за вътрешната нагласа фотографите, а и за предизвикателствата, както технически, така и от личен характер, които ги направиха такива, каквито са днес.

Z_8_02_USDD_AG_0008

Останалите епизоди от The Movement постепенно ще бъдат публикувани през следващите няколко седмици, и зрителите ще могат да се потопят в поредица от разнообразни и примамливи теми – от мода до наука, музикална видеография и др.

Хайди Джейлс (Heidi Jales), мениджър маркетингови комуникации в Nikon, казва: „Радваме се, че публикуваме The Movement, поредица от филми, които не само ни позволяват да покажем красотата на необикновената работа на тези творци, но и подчертават дълбокия ефект, който има върху света – както от големите, така и от малките неща. Нашата мисия е да разкажем за динамичните и лични истории, които всеки от тях носи в себе си, интегрирайки силата истории за създаването на изображения. Искахме да покажем как създателите се стремят към самоусъвършенстване и защо искат да разкажат историите, които разказват, и сме развълнувани, че Z 8 е в състояние да играе толкова важна роля във вдъхването на живот на тези уникални и креативни визии.“

Z_8_03_USDD_RL_7709

Ограничената поредица на Nikon е публикувана заедно с пускането на пазара на новия фотоапарат Z 8. Z 8 е едно мощно и гъвкаво допълнение към гамата професионални безогледални фотоапарати от серия Z на Nikon. Със своето невероятно съчетание от водещи в класа си характеристики и компактна конструкция, Z 8 предлага множество функции от Z 9 в олекотено тяло, което дава на създателите на снимки и видео поразителна гъвкавост, с която да вдъхнат живот на идеите си.

Първите два епизода вече са налични за гледане в YouTube канала на Nikon. Останалите шест епизода ще се публикуват ежеседмично, започвайки от следващата седмица.