oppo-2021-rollable-handset-design_dezeen_2364_col_5

Китайската компания OPPO разкри концептуален смартфон, наречен X 2021, който се разширява разгъвайки екрана си.

Всъщност компании като Samsung, Motorola, Huawei и Microsoft вече се опитаха да постигнат подобен ефект, чрез сгъваеми екрани, но OLED панелът на X 2021 просто се разгръща, нараствайки от 17 до 18.7 см при плъзгане на един бутон.

oppo-2021-rollable-handset-design_dezeen_hero3

Това е възможно, чрез три иновации, съсредоточени в механизма за разгръщане. Гъвкавият OLED панел е ламиниран върху стоманена “деформационна пътека”, която прилича на конвейр, или релса и позволява да се разточва при необходимост, като същевременно се укрепва и запазва формата си.

“Две в едно плоча” съставлява корпуса на телефона, който по същество се състои от гребеновидни единици, преплетени, за да образуват една повърхност зад екрана. Когато преминава в режим таблет, те се разцепват, за да се приспособи разширяването на дисплея, като в същото време винаги остава определен брой зъби, поддръжащи центъра му, за да не се сгъне навътре. Стоманена деформация подсилва гъвкавия OLED екран, задвижван чрез два ролкови двигателя, които му позволяват да се прибира и разширява плавно, генерирайки постоянна изходна сила.

Този дизайн гарантира, че докато дисплеят се движи, стресът се разпределя равномерно и дори внезапно издърпване, или натискане няма да му навреди. Благодарение на поредица прецизни сензори, изображенията на екрана могат автоматично да се адаптират към ширината му. Самият дисплей е безкрайно променлив, което означава, че може да бъде зададен на произволен брой желани размери за игри или четене на книги, стига те да попадат в спецификациите на устройството.

Въпреки, че OPPO Х 2021 беше представен по време на INNO Day, компанията заяви, че няма планове да го направи достъпен търговски.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This