Не е лесно да дадеш един SEO съвет, в който обобщаваш целия смисъл на този занаят. Оптимизацията за търсачки е обширна – обхващайки много области от вътрешни промени в сайта, външни източници на линкове и популярност, социални мрежи, други фактори.

Но в сайта за въпроси и отговори Quora се разигра една доста интересна дискусия: Какъв е най-добрият SEO съвет? В разговора се включиха доста известни личности и водещи експерти, а в тази статия ще ви представя четирите (може би) най-полезни отговори.

Ранд Фишкин, създател на SEOmoz:

Създайте сайт, продукт или послание, които предлагат естествено мерило за популярност на търсачките – тоест който позволява на потребителите сами да разпространяват съдържанието чрез линкове, възможности за споделяне в социалните медии и т.н. Ако/когато постигнете това, вие ще сте завършили успешно най-трудното SEO предизвикателство – да успеете да разпространявате информацията си така, че търсачките да я класират високо.

Мат МакГий, SEO консултант от 1999:

Имате две публики: търсачките и потребителите. Първата (нека просто кажем „Google“) има интерес да показва уеб страници, на които вярва че предоставят добро потребителско преживяване за търсещия – страници, които ще отговорят на въпроса или нуждата му. Когато разглеждате резултатите от търсене, всъщност виждате каквото Google смята, че са доверените сайтове по този въпрос.

Ами хората? Ние работим на принципа на доверието. Всеки от нас харесва да прави бизнес с компании, на които вярва. Прекарваме време на сайтове, в които имаме доверие. Първото нещо, което правим – подсъзнателно, когато посетим нов уебсайт, е да решим бързо дали информацията и образът на този сайт изглеждат достоверни. Когато хората, които търсят нещо, ви имат доверие, вероятността да ги привлечете като клиенти е много по-голяма.

Ето защо ако акцентирате върху изграждането на доверие, ще поемете пътя на дългосрочния SEO успех. Доверието е фактор #1 в класирането и видимостта в търсачките.

Марк Колиер, създател на The Open Algorithm:

Най-добрия съвет, който бих могъл да дам, е да създавате страхотно съдържание – което решава реални проблеми.

С други думи, създайте добре написано, добре структурирано и красиво съдържание което запълва по някакъв начин липсата/дупката на информацията онлайн. Не е нужно да предоставяте нова информация – често е повече от достатъчно да я презентирате по нов, разбираем и лесен за използване начин.

Но най-вече поставете себе си на мястото на потребителите, запитайте се какво съдържание би ви липсвало като обикновен потребител – създавайки големи количества от него.

Лий Джаксън, SEO консултант:

Не се опитвайте да манипулирате Google или другите търсачки. Мислете за дизайн и информативност от гледната точка на потребителите!

Виж цялата дискусия в Quora →