Бъдещето на човечеството като космическа цивилизация, тестване на гравитацията и среща с мини Curiosity Rover са част от акцентите на предстоящия форум за популярна наука

Развитието на технологиите превръща идеята за покоряване на Космоса от фантастика в следващата цел на човечеството. Науката работи върху варианти за бързо придвижване, обитаване и колонизиране на Космоса. Въпросът, който ни вълнува, вече е “кога”, а не “дали”, защото бъдещето на човечеството, описано от Джеймс С.А. Кори в ”Експанзията”, изглежда все по-постижимо.

 

Човечеството като космическа цивилизация ще бъде основен тематичен фокус на Форума за популярна наука Ratio на 10 ноември. По време на дискусионния панел, посветен на темата, специалисти ще обсъждат колко близо сме до създаване на технологии, които ще ни позволят да колонизираме космоса, и какви ще се последствията от това. Дискусията ще разгледа икономическите, социалните и биологичните промени, до които това би довело. Гостите на събитието ще научат как влияят микрогравитацията и липсата на естествен денонощен цикъл върху човешкото тяло, как космосът може да се превърне от зона, запазена предимно за науката, в арена за правене на бизнес и други.

 

Работата на всеки от участниците в панела ни води една стъпка по-близо до Космоса. Себастиан Фредериксън е архитект, предприемач и съосновател на SAGA Space Architects – ново дизайнерско направление, което проектира хабитати за живот в Космоса.  Диего Урбина е част от екипажа на Марс500 – най-дългата симулация на космически полет, която продължава цели 500 дни. Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет и комуникатор на науката.

 

Космическата тема ще намери продължение и по време на почивките между лекциите на форума. Гостите на събитието ще могат да се разходят по повърхността на Марс, без да трябва да чакат дългия полет до там – в гравитационния павилион, създаден от SAGA Space Architects. Установката е един от най-големите експерименти, които симулират условията на ниска гравитация – каквато е тази на Марс. Благодарение на Robotika.bg пък умален макет на Curiosity ще се разхожда във фоайето, така че публиката ще се може да се “запознае” с най-известния обитател на Червената планета и дори да го управлява. Научните приключения в почивките включват също и експерименти и мини лекции на космическа тематика.

 

На фокус на останалите лекции по време на форума ще бъдат хипотезата за мултивселена, паметта и начина, по който невроните създават връзки помежду си тайния живот на мухите. След форума организаторите на събитието са предвидили и афтърпарти, което ще се проведе в клуб “Строежа”.

 

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center. Повече информация за събитието и останалите теми можете да намерите на http://ratio.bg/forum2018.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This