Startup Mixer Sofia е събитие, което свързва стартъп екипите с нови служители и професионалисти. Провежда се като speed dating – всеки участник има три минути да се представи на другия. След кратките разговори следва нетуъркинг за затвърждаване на новите познанства. Като истински любител на спонтанното общуване и срещите с нови хора, идеята изключително много ми допадна.

Свързах се с Александър Гвозден, създател на Startup Mixer, за да поговорим повече за събитието, намирането на правилните хора и стартъп екосистемата.

Speed dating + стартъпи? Какво прави бързите разговори с нови професионалисти толкова полезни за стартъп хората?

Това е страхотен начин да се срещнеш с много хора, които проявяват интерес към това, което правиш. Триминутното представяне прави откриването на хората, с които би искал да работиш вбъдеще, много по-ефективно, забавно и приятно.

Казват, че първото впечатление най-често е правилно. Съгласен ли си с това? И точно колко ефикасен е speed dating-a в откриването на хора, с които да направиш нещо заедно?

Идеята за Startup Mixer Sofia дойде от събитие, което се случи преди два месеца в Загреб, Хърватска. Всички бяха много доволни от резултатите. Mixer е събитие за трупане на нови контакти, а приятелската и спокойна обстановка създаде страхотна атмосфера, в която участниците споделяха своите опит, вдъхновение и идеи. Направиш ли точно това, има голяма вероятност да се случат неочаквано добри неща. Събереш ли талантливи хора заедно, те често откриват поле за съвместна работа и изграждат впечатляващо бъдеще заедно.

Всичко това ме накара да се замисля за интервютата за работа. Те са стресиращи, не позволяват на кандидатите да покажат истинската си същност и… всички знаем колко много недостатъци имат. Смяташ ли, че speed dating и networking са по-добрият вариант от обявите за свободни позиции и Europass CV-тата?

В стартъп света просто трябва да почакаш, докато намериш правилния човек – поне това е съветът, който толкова много хора споделят постоянно.

Не съм напълно съгласен с чакането. Ако намериш някого, който перфектно се вписва в компанията ти и нейната атмосфера, това е идеално и следва да го включиш в екипа си. Да намериш такъв човек е почти невъзможно с традиционното интервю за работа. Ето защо събития като Startup Mixer решават този проблем.

[cquote]Това, само по себе си, е едно освободено от напрежение интервю за работа.[/cquote]

Но в същото време е нещо повече, което стандартният подход не предлага.

Хм… фокусът на интервютата за работа е върху уменията. Но изглежда, че в основата на Startup Mixer лежат характера, страстта към занаята и добрите идеи. В края на деня, за кое от двете трябва да се оглеждаш повече като собственик на стартъп?

От опита, който съм натрупал в стартъп света досега, твърдо мога да кажа, че искреното желание да направиш нещо страхотно и стремежа да работиш в сплотен екип са най-важните качества. Уменията се учат и подобряват с времето. Но в следващия ти служител е изключително важно да търсиш постоянния стремеж към самоусъвършенстване и подобрение.

Като говорим за стартъпи, какво си научил досега от собствен опит, касаещо добрата работа и успеха?

Определено научих доста уроци. Започнахме CU3ER в началото на 2009 година. Нямаше стартъп общност, нямаше инвеститори; нямаше никого, който да ни дава съвети по пътя към развитието.

След всичките тези години, прекарани там, и след втория ми стартъп, наречен CaseTrek, мога да споделя, че има едно жизненоважно нещо. Това е споделянето. След като направиш първата си версия, сподели я с познати и дори с потенциални клиенти. Не говори вместо тях, а се вслушай в това, което имат да ти кажат. Внимавай в обратната връзка, която получаваш – и внедрявай добрите идеи/съвети в продукта си.

[cquote]Всеки, който е прочел книгата The Lean Startup от Ерик Рис знае за какво говоря.[/cquote]

Какво означава това? Че трябва да не се страхуваш да споделяш това, което си направил. И също толкова безстрашно да се вслушваш в мненията и препоръките как можеш да го подобриш.

Страхотен съвет! Е, дойде време да обобщим. Супер накратко, защо читателите ни да се регистрират и да дойдат на Startup Mixer Sofia този четвъртък?

Елате на Startup Mixer, за да се запознаете със страхотни хора, за да споделите идеите си и най-вече да се забавлявате! Дори да не успеете този път, ще продължим със събитията, затова следете нашия сайт за нататък.

Алекс има бакалавър по Компютърни науки. Има повече от десет години опит като уеб разработчик и ръководи софтуерни проекти. Първият му стартъп, CU3ER, постига добър успех, а сега работи по новата си компания, която възнамерява да промени правния бранш (CaseTrek).

Можете да се свържете с него на alex {кльомба} casetrek.com.