Toshiba T1100

Toshiba е първата компания, която пуснана пазара преносим компютър през 1985 година, известен като Т1100. Сега, десетилетия по-късно, компанията изиграла толкова важна роля при мобилните компютри, оставя бизнеса си с тях зад себе си.

През 2018 година Toshiba продаде мажоритарния дял от 80.1% на Sharp, която в момента работи в конгломерата на Foxconn и ще го използва, за да навлезе отново на пазара на персонални компютри. Съгласно условията на договора, Sharp придобива повечето продукти, технологии, марки и други активи на Toshiba. Компанията водеше бизнеса под марката Dynabook, а Toshiba запази 19.9% дял. Сега, малко повече от две години след първоначалната сделка, Toshiba е продала и оставащия си дял в Dynabook на Sharp, благодарение на опцията за преговори, част от споразумението. Това прави Dynabook дъщерно дружество изцяло на Sharp.

Продажбата през 2018 година беше част от широкото преструктуриране на Toshiba на фона на отслабващия пазар на персонални компютри, който доведе до трудности за компанията. Toshiba продаде и свая телевизионен бизнес на HiSense, както и Westinghouse Electric на Brookfield Business Partners.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This