creative-sss4

Тъгата е чувство, което всеки от нас познава добре. В своя натоварен делничен ден, ние се сблъскваме с множество проблеми, хабим нерви и често се чувстваме разочаровани, а това води до редица негативни емоции. Справянето с тях не е лесно, особено в общество, в което всеки се дистанцира от проблемите на останалите. Въпреки това обаче, трябва да признаем, че отрицателните емоции са също толкова важни, колкото и положителните. Те ни помагат да разберем смисъла на възходите и паденията в живота и да оценим своите преживявания. Когато тъгата идва, то е не за да разруши същността ни, а за да ни покаже правилния път към щастието.

креативностКак можем да овладеем негативните емоции? Когато се сблъскаме с тях, трябва да се фокусираме в това да извлечем максимална полза за себе си. Един от начините да се преборим с тях е да ги впрегнем в създаването на нещо – в творчество и креативност. Много известни автори и художници са станали такива именно в своите периоди на емоционална нестабилност и точно тогава са се родили едни от най-добрите произведения на изкуството.

Всъщност дали това е клише или наистина има връзка между тъгата и креативността?

Един прост експеримент се опитва да намери отговор на този въпрос. Група доброволци са помолени да разкажат за мечтаната от тях работа, след това всеки получава положителна или отрицателна оценка от хората, които го слушат. В последната фаза участниците трябва да направят колаж, а резултатите показват, че тези от тях, които са получили отрицателни отзиви, създават много по-креативни произведения от тези, които са получили положителни оценки. Този прост експеримент доказва, че тъгата и отрицателните емоции като цяло водят до много по-голяма съсредоточеност и концентрация в работата. Изглежда мрачните настроения като неувереност, депресия, тъга и тревожност, стимулират области в мозъка, които контролират вниманието, аналитичното мислене и абстрактните идеи. Именно с подхранването на творчески идеи, мозъкът се справя с негативните емоции, тъй като те могат да бъдат наистина разрушителни, ако не бъдат овладяни. Това ни подсказва как да превърнем тъгата в креативност.

Ако се чувствате тъжни, ядосани или разочаровани, не се поддавайте на тези настроения, не търсете спасение в пасивни дейности като гледане на телевизия или сърфиране в интернет. Вместо това впрегнете силите си в творческа активност – писане, рисуване или дори спорт. Идеята е не да премахнете тези емоции напълно, а да сведете до минимум влиянието им върху вас.

Ето няколко насоки, които трябва да вземете предвид, за да превърнете отрицателните си емоции в положителни:

  1. Определете негативните емоции!

    Това е първата и ключова стъпка. Да признаете своите чувства и да ги приемете такива, каквито са. Ако смятате, че често изпадате в подобни настроения, то канализирането им в някаква дейност би било полезно. Ако емоциите произтичат от някакъв конкретен проблем, вникването в него би ви дало друга гледна точка и би помогнало за намиране на решение, за което не бихте се сетили когато сте щастливи.

  2. Насочете отрицателните емоции към проблема, а не към даден човек!

    Важно е да използвате творческия процес за да се откъснете от останалите, тогава концентрирането ще има не само терапевтичен ефект, но и ще ви донесе удовлетворение, канализирайки тъгата, безпокойството и разочарованието.

  3. Не съдете съм себе си!

    Много е важно да не попаднете в този капана. Творчеството е процес, който работи най-добре когато сте свободни и отворени за идеи.

Разбира се не само негативните емоции могат да ви вдъхновят, но творческият процес, чрез който туширате тъгата ще ви донесе удовлетворение и независимо дали пишете, рисувате, пеете или танцувате, това е мощен терапевтичен инструмент за борба със стреса. Има толкова начини да се канализират тъгата, гневът, разочарованието, тревожността и депресията в нещо креативно, важното е да намерите това, което ви радва и да не се насилвате. То трябва да е естествено за вас и да ви харесва, а възможностите са толкова много: музика, живопис, проектиране и дори готвене, а всяка една от тях е начин да изразите себе си и развива творческите ви умения. Същевременно това води до освобождаване на ендорфини в мозъка, които допринасят за вашето щастие. Така, съсредоточени над нещо, което ви носи удовлетворение, неусетно ще превърнете тъгата в креативност.