Как един изгравящ разработчик на компютърни игри може да се справи с огромния проблем на пиратството? В случая на Greenheart Games, решението е да стане част от него, пускайки безплатно специална версия за любителите на торенти.

Играта Game Dev Tycoon е бизнес симулатор за Windows, Mac и Linux, който връща геймърите обратно в 80-те години. Играчите й създават собствена виртуална компания за разработка на игри и управляват нейното добро развитие.

[cquote]Да изпиратстваш собствената си игра. Но с една голяма изненада за пиратите.[/cquote]

Броени минути след пускането на Game Dev Tycoon в продажба, екипът на Greenheart Games пуска кракната версия на собствения си продукт в The Pirate Bay. Но в геймплея има една фондаментална разлика – по красноречива ирония, пиратската версия е специално създадена, за да фалира виртуалния бизнес на играчите заради нищо друго, освен масово пиратстване. Хитро, нали?

Рано или късно, пиратствалите играчи виждат това съобщение:

Шефе, изглежда, че доста хора харесват новата ни игра, но я крадат, сваляйки кракната версия, вместо да я купят легално. Ако играчите не започнат да купуват игрите, които наистина харесват, само въпрос на време е кога ще фалираме.

Оттук нататък, симулираните бизнеси на геймърите отиват към сигурен фалит.

priate-message

„Смятам, че е важно за разработчиците на игри да споделят какво пиратството означава за тях.“ – коментира съоснователят на Greenheart Games.

Статистиката показва, че над 93% от играчите са свалили пиратската версия в The Pirate Bay. Платената и кракнатата версия съдържат напълно анонимен код за проследяване, откъдето идват данните. От Greenheart Games добавят, че вътре не влиза бройката на хора със защитна стена на компютрите си и онези, които игрят играта им офлайн.

„Като запален геймър, измях се силно и отсърце. Каква ирония!“ – пише един потребител във форумите. Цената на Game Dev Tycoon е $8 щатски долара.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This