Свързахме се с Жюстин Томс – основател на фирма ABC Design & Communications, преподавател по онлайн маркетинг и комуникации в НБУ, автор на няколко книги за бизнес и активен участник в протестите срещу кабинета „Орешарски“.

Разпитахме бизнес дамата с неизчерпателна енергия за онлайн присъствието, което привлича внимание, за качеството и посредствеността в социалните медии и защо иска да види политическа промяна в България. Вижте какво сподели тук:

1. Всеки се състезава бизнесът му да присъства в интернет, но малко успяват да се отличат и да привлекат нужното за успех внимание. Как става това? Какъв е подходът онлайн, който прави обикновеното предложение в неустоима оферта?

Няма еднозначен или лесен отговор на този въпрос. Пътищата са различни, но безспорно професионализмът при изпълнението на различните компоненти от едно онлайн присъствие е решаващ. Интернет като среда също е достатъчно динамичен, за да позволи всевъзможни комбинации и вациации, така че заедно с правилно послание, насочено към вярната публика във вярното време нещата да се случат наистина успешно.

2. Напоследък Facebook се напълни с мъдри цитати и снимки на котенца, публикувани дори от фирмени страници, за да привлекат внимание. Има ли смисъл от това – и ако не, то как се създава стойност в социалните медии без помощта на гальовни животни?

Съгласна съм, че тази тенденция съществува и лично аз я намирам за досадна. Истината е, че много хора използват социалните мрежи за лична комуникация и това им дава усещането, че биха били добри и в поддържането на социалните профили на бизнеси и фирми. И на това дължим патенца, котенца, сърчица. Само с подобни плоски прийоми бизнес страниците няма да стигнат далеч. И хората, които плащат все повече го разбират и искат, търсят професионализъм.

3. Като човек, създал и развил успешна фирма на българския пазар, би ли споделила твоята „философия“ на постиженията? Какви нагласи, навици и подходи ти помагат да се движиш напред.

Вярвам в креативността на всеки човек и в силата на екипната работа. На всеки трябва да се даде шанс да се развие и покаже потенциала си. На конкуренцията също гледам с добро, защото тя помага и е важен фактор в развитието. Никой бизнес не може да оцелее и успее сам. Без екип и без добра среда. В допълнение смятам за важно бизнесът да връща обратно на обществото, по един или друг начин, да помага. Някои го наричат КСО, аз просто смятам, че бизнесът следва да има и човешко лице.

4. Има ли какво да научим от децата – за живота, бизнеса и семейството? Как можем да запазим детското у нас в света на възрастните?

Да, има много, което да научим от децата – от творчеството и въображението до свободата на мисълта. Мисля, че това да ръководиш бизнес много прилича на това да имаш семейство – нужна е дисциплина, любов, отдаденост, постоянство.

5. Представителите на редакторския ни екип редовно те срещат на протестите. Каква е мотивацията ти да бъдеш толкова редовно на площада? И, най-вече, какво различно искаш да видиш в страната ни през предстоящите десетина години?

Не съм съгласна с пълната липса на морал в управлението. И не мога да се примиря с това. Искрено се надявам да имаме по-умно управление, което да ни изведе от унизителното положение на най-бедна държава в ЕС. България го заслужава!