Според много специалисти видео съдържанието е бъдещето на интернет медиите – постепенно то става все по-важно и в това всъщност няма нищо учудващо. Гледането на видео в мрежата вече е безпроблемно и от най-достъпните устройства, а наличието на постоянна връзка дори в движение благодарение и на wi-fi, и на мобилния интернет прави онлайн клиповете все по-популярни.   

Именно за видео съдържанието говори в своето интервю за Vesti.bg Петър Лозанов – управляващ партньор в Smart News, онлайн издание, което също като Kreativen.com е част от семейството на Mediabit.bg. Основният фокус на Smart News е технологията, но новините са представени така, че да бъдат разбрани не само от специалисти и техно маниаци, а и от всеки посетител на сайта. Медията отразява и най-интересните новини и събития от областта на културата, науката, изкуството, дизайна и социалния живот, отговаряйки на интересите и нуждите на младите и динамични хора в съвременния свят.

Основен акцент в Smart News са ревютата с видео и снимки на най-актуалните технологични продукти, в които авторите изразяват своето лично и независимо мнение. За това доколко са важни за изданието и още тайни от кухнята на създаването им – прочетете сами!

– Разкажете малко повече за Smart News. Как се роди идеята и как започна всичко? 

– Идеята за сайта е на един от съдружниците в компанията, аз се включих впоследствие. Основната ми дейност е свързана с реклама и маркетинг и заедно със съдружниците ми в Symbol Media Group решихме, че би било интересно и подходящо да инвестираме в медия с технологична тематика като Smartnews.

– Трудно ли се развивa бизнес в тази област?

– Ако кажа че е лесно, бих обезценил усилията на целия екип. Но когато харесваш дадена работа, проект и тематика, усилията ти носят повече удоволствие, отколкото умора. Така че при нас е весело, хората обичат това, за което пишат, и затова и нещата се получават. Но както във всеки бизнес, нищо не става от само себе си, трябва упоритост, постоянство и много много хъс.

– Как решихте да направите официален профил във vbox7.com?

– Това, с което се гордеем и смятаме, че превъзхождаме останалите технологични медии, е именно видео съдържанието. Затова и беше естествена и логична стъпка да търсим начин да покажем ревютата си на повече хора и да монетизираме усилията си. Vbox7 дава перефектна възможност за това, стига да имаш подходящото видео съдържание и да не си скучен за активната аудитория на сайта. Така един ден колегите започнаха да качват спотовете и да следят резултатите, които не закъсняха.

– Може ли да се печели от видео съдържание в България?

– Ако знаеш какво правиш, определено да! За да успееш да печелиш, според мен, трябва ясно да разпознаеш целевата си аудиторията и да доставиш продукт, който да отговаря на нейните интереси и нужди. Звучи лесно, но не е, и трябва да предупредя, че не всяко добро (като качество на заснемане и изпълнение) видео ще постигне успех. Има много други фактори, които често убягват на авторите.

Специално за по-нишови медии и автори като нас е важен и каналът за разпространение на спотовете. Затова и се радваме, че с екипа на vbox7 намерихме общ език, нещата се случват бързо и коректно и аудиторията приема съдържанието ни много добре. За много кратко време успяхме да увеличим в пъти гледанията на клиповете ни и абонатите на каналите ни.

– Трудно ли се правят качествени видео материали?

– Този въпрос трябва да бъде отправен към авторите на видеа в нашите медии, аз не се занимавам пряко с production частта. Доколкото обаче следя процеса, макар и да не е лесно, определено е забавно и на моменти дори лудо. Стремим се в спотовете ни винаги да има нещо различно, екстремно, нестандартно, момент или няколко кадъра, които карат зрителя да каже „Браво, много яко!“

– Как подбирате темите за материалите си? Плащат ли ви, за да направите ревю на определен продукт?

– Не е задължително. При нас търговската част е отделена от редакторската, за да успеем да постигнем максимално обективни ревюта и съдържание в сайта. Ако днес изкривиш обективността на съдържанието си в услуга на рекламодателите, рискуваш утре да няма кой да прочете следващата ти статия. Това е и причината ревютата ни (независимо дали са спонсорирани от даден бранд или не) да са максимално безпристрастни с цел да дадем добра информация на читателите ни. Затова и много хора търсят информация при нас за дадени устройства, преди да вземат решение какъв телефон или лаптоп да си закупят.

– Какво ще посъветвате всеки, който иска да се развива в областта на технологичните новини и ревюта?

– Да потърси собствения си стил и подход, който може да го открои от конкурентите.

Източник: Vesti.bg