През пролетта финландската компания HMD Global, която развива телефоните Nokia, представи най-новата си X серия смартфони. Тя се отличава с много добра производителност, първокласни камери, тригодишна гаранция за сигурност и издръжливост. Не на последно място, моделите от серията са създадени с мисъл за околната среда и имат редица добавки, свързани с тази мисия на телеком гиганта.

Екипът на Tech.OFFNews.bg получи възможност да тества смартфона от най-високия клас в серията – Nokia X20. Със своята 64 мегапикселова четворна камера и дълъг живот на батерията, той се позиционира при най-високия клас от всички нови модели на компанията. В добавка, моделът идва с три години гаранция, тригодишна актуализация на операционната система, както и с ежемесечни актуализации на неговата защита.

Първи впечатления

Още при изваждането от кутията се вижда, че Nokia X20 е компактен и удобен за ползване смартфон. При взимане в ръката устройството се усеща консистентно и сигурно. Можем да кажем, че усещането е че този модел може да бъде изтърван на земята, без особени последствия за него. Пластмасовият му корпус и високата защита на стъклото (Gorilla Glass 5) го правят устойчиво при падане и подходящо за ползване при екстремни условия – на дълго пътуване, на море или излет в планината.

Корпусът на Nokia X20 е с размери 168.9 x 79.7 x 9.1 мм., а теглото му е едва 220 грама. Големите размери на дисплея му го правят еднакво удобен за ползване от хора на различна възраст. Смартфонът се предлага в два стилни цвята – Midnight Sun и Nordic Blue, вдъхновени от финландската природа, които са подходящи както за мъже, така и за жени. В нашата редакция дойде синята версия на апарата.

Клетъчни комуникации

Nokia X20 е смартфон от висок среден клас, който поддържа бърза 5G връзка, както и предишните поколения мобилни стандарти GSM (Global System for Mobile communication), HSPA (High Speed Packed Access) и LTE (Long Term Evolution).

В добавка устройството разполага с безжични модули за Wi-Fi Direct и Bluetooth, възможност за създаване на hotspot, както и поддръжка на трите най-популярни позициониращи спътникови системи – американската GPS, руската GLONASS и европейската GALILEO. Комуникационните функции включват още стандарта за безжична връзка на много близко разстояние NFC (Near Field Communications), както и USB интерфейс. Музикалните фенове могат дори да слушат FM радио в движение на своята Nokia X20.

Камера

Безспорно една от най-впечатляващите функционалности на X20 са четирите й основни камери с оптика ZEISS. Те са разположени в компактен кръг на гърба на устройството, който изглежда много по-стилно, в сравнение с редица други популярни модели и марки.

Иновативният Dual Sight режим позволява да се заснема видео с предната и задната камера или с две от задните камери едновременно – функционалност, която е изключително подходяща за влогъри и инфлуенсъри. Нашите тестове показаха, че независимо дали снимаме природен пейзаж, или портрети в близки планове, Nokia X20 прави качествени снимки с ярки цветове, които изглеждат гладки и непикселизирани при разпечатване. Още една нова функционалност на устройството е, че то може да постави воден знак на всяка снимка, за която собственикът му иска да заяви авторство.

Цялото интервю е достъпно в технологичния сайт Tech.Offnews.bg

Pin It on Pinterest

Shares
Share This