препарати против мравки

Мравките са чести нашественици в домовете ни. Те могат да бъдат привлечени от източници на храна, като оставени трохи или непочистени следи от напитки. Друго привлекателно за тях са източниците на вода, като течащи тръби или капещи кранове. Освен това пълзящите насекоми може да търсят убежище в дома ви особено ако времето навън е неприятно за тях. Ако виждате мравки в къщата си, добре е да се опитате да откриете и отстраните източника на привличане навреме, за да предотвратите бъдещи нашествия и усложнения.

Как превантивно да се пазите от мравки?

Преди да прибегнете към употребата на сериозни препарати, може да пробвате някои народни средства или ако все още нямате нашественици, да вземете превантивни мерки. Важно е да извършвате често почистване на домовете си и да не оставяте храна или остатъци на открити места. Проверявайте често водопроводната система за пукнатини и следете за движение на необичайни места. Ако в някакъв момент забележите следи от мравки, вземете незабавно мерки, като се доверите на доказан продукт в борбата срещу пълзящите насекоми.

препарати против мравки

Какви видове препарати против мравки се предлагат?

На пазара ще откриете огромен избор от инсектициди против насекоми. Обикновено различните видове са ефективни в определени сфери, така че е най-добре предварително да се поинтересувате и да изберете най-точния според вашия случай. Едни от най-предпочитаните препарати за употреба са:

  • гелове – представляват паста, смесена с отрова за насекоми. Мравките биват привлечени от миризмата на атрактанта, заложен в продукта. След това те вземат инсектицида и имат достатъчно време да го занесат до обитаваното от тях място, където да го погълнат и останалите представители на популацията. В кратък период от време те умират. Това е добър метод, ако не знаете къде точно се намира мравунякът или ако размерът на популацията е прекалено голям. Геловете обикновено се продават в тубички със спринцовки, за да може нанасянето на отровата да е максимално лесно. Едни от най-разпространените видове са геловете Syngenta и Магнум;
  • препарати под формата на гранули – това са микро-гранули, които нямат мирис и се залагат на места, където насекомите живеят или се движат. При този вид унищожител има няколко вида за нанасяне. Може да стане чрез поръсване на фин слой гранули на местата, които искате да бъдат предпазени. Препоръчително е да не премахвате препарата и да не го прилагате в среди, които са обитаеми или в които има хранителни продукти. Ако ще третирате открити площи, можете да разтворите препарата във вода и да напръскате обектите с помощта на пръскачка. Може също да полеете обитаваните от насекомите места, заедно с пътеките им за придвижване. Ефикасен препарат за унищожаване под форма на гранули може да откриете на марката Добол, в различните ѝ разфасовки.