EU-GOOGLE-ANTITRUST_original

Едва ли е изненада, че Google получи нова глоба по антитръстово дело в Европа. Наказанието е рекордно за ЕС и бе съобщено вчера от еврокомисарят по конкуренцията, Маргрет Вестагер, а размерът му е 4.34 милиарда евро, или 5 милирда долара. То е в допълнение към санкицята за 2.4 милиарда евро, наложена миналата година.

Ето какво обяви Вестагер, по повод на рекордната глоба:

„Днес мобилният интернет представлява повече от половината от глобалния интернет трафик и промени живота на много европейци. В този случай, Google е нарушила три вида ограничения, налагайки на производителите устройства с Android, а на мрежовите оператори да гарантират, че трафикът от тях ще отива в търсачката й. По този начин Google използва Android като средство за укрепване на господството на своята търсачка. Тези практики са неконкурентни и пречат на европейските потребители да се възползват от ефективна конкуренция в мобилната сфера. Съответно това е незаконно, съгласно антитръстовите правила на ЕС“.

За Google паричното наказание не е единствената лоша новина. В края на краищата миналата година компанията печелеше тези 5 милиарда за 16 дни, но тя ще бъде принудена да направи значителни промени в начина, по който работи Android, както и да сключва нови сделки с европейските оператори и производителите на устройства.

ЕС погна операционната система именно заради договорите, които пречат на продавачите да предлагат алтернативи на приложения, извън тези на Google в устройствата. Производителите, които искат да предоставят достъп до Google Play, са задължени да предложат и приложенията на компанията, сред които и Google Search. Онлайн търсенето разбира се остава водещият източник на средства да гиганта. Договорите могат да попречат на производителите на устройства да ползват други версии на операционната система. Наскоро Google изгуби подобна битка в Русия, като там глобата беше едва няколко десетки милиона долара. Компанията най-вероятно ще оспори решението, но в момента тече и друго разследване, свързано с рекламите. Гигантът има 90 дневен срок „да сложи край на неправомерното си поведение“ и да спре прилагането на практиките, посочени от Комисията.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This