Социалните мрежи са богат източник на посетители за всеки блог. Но ако ви е омръзнало ръчно да разпространявате линкове всеки път, когато пуснете нова статия, можете просто да се възползвате от някои плъгини за WordPress, трикове за Blogger и функционалности на Feed Burner, за да автоматизирате популяризирането.

Facebook Like

Like бутона от facebook позволява на потребителите да споделят кратки линкове към вашето съдържание със всичките си приятели:

Малка част от посетителите на блога ви са склонни да споделят статиите през своя профил, но този бутон улеснява процеса. Вместо да копират линка, да го пейстнат в What’s on your mind? кутията и да подберат правилната снимка, сега трябва просто да кликнат един бутон.

WordPress: използвайте плъгина WP FB Like. Съвместим е с WP 3.0, а добавянето на бутони е автоматично. Настройките са лесни и интуитивни.

Blogger: инструкции за интегриране.

Още бутони за споделяне

В повечето ми блогове използвам плъгина Sexy Bookmarks за WordPress, защото изглежда различен и допълва добре повечето теми.

Единственото нещо, което съм променил по плъгина (виж снимката горе), е преведеният текст на български с една бърза обработка на Photoshop, използвайки шрифта Segoe Print и подходящ червен цвят, допълващ стрелката. Добавката също е съвместима с третата версия на WP, а плюс това ви предоставя огромен избор от икони за социални мрежи, от които да изберете кои ще виждат и ползват посетителите.

Ако пък искате нещо по-минималистично и непретенциозно, което ще позволи също толкова много възможности за споделяне, използвайте услугата AddThis. На уебсайта им има инструкции как да добавите социалния им бутон в WordPress и в Blogger.

На горния скрийншот виждате четирите варианта за бутони, които ще помогат да вашите посетители да разпространяват думата.

За потребителите на Blogger мога да дам още една страхотна алтернатива, наречена Floating Smart Sharing Widget.

Автоматично туийтване на нови постове

Ако RSS емисията ви минава през услугата FeedBurner на Google, тогава можете да се възползвате от моменталното публикуване на линкове към новопубликувани статии. Ето какво трябва да направите:

1. Влезте в настройките на емисията.

2. Кликнете на благозвучния таб Publicize и след това на също толкова приятния на звук Socialize

3. Въведете данните си на twitter акаунта и формата на публикуване, който предпочитате. Готово!

А вие какви ресурси използвате, за да водите социален блог?