Както някои от вас вече разбраха, блогвах на живо втората част от SEO конференцията в съвместния ми с Поли Козарова блог за бизнес Маркетинг буркан. Досега винаги съм правил бележки от събитията, които по-късно превръщам в статии, но този път реших да пробвам нещо различно.

Макар и за първи път, live blogging се оказа много готино занимание, което лесно може да доведе нови посетители, RSS абонати, нови последователи в социалните мрежи и, не на последно място, качествени линкове в други блогове. Както при всичко останало с блогването, тук също забелязах някои тънкости, които реших да споделя с вас.

Снимки и видео

Пригответе фотоапарат с добра батерия. Снимките на хора и атмосферата на събитието могат да бъдат по-интересни дори от самия текст на статията ви. Ако машинката ви е на стандартни батерии, тогава вземете резерви, защото могат бързо да се изтощят с интензивното темпо на снимане.

Снимайте колкото се може повече личности, при това не само в портретни снимки. На миналогодишната SEO конференция направих грешката да снимам всяка презентация от един ъгъл в края на залата. Едва ли е нужно да казвам колко монотонни станаха всички снимки. Разходете се, снимайте залата, хората, презентаторите отблизо, разговорите, усмивките.

Наистина съжалявам, че не успях да снимам цялото събитие на видео. Ако имате сравнително добра камера (която да хване разбираем звук, шумът се изчиства лесно в обработката), създайте видеоклип от начало до край. Хванете залата от единия край, от другия, снимайте публиката откъм лица, приближете към лекторите, слайдовете. Стига да сте наистина отдадени на отразяването, по-късно можете да обработите един страхотен видеорепортаж.

Социалните мрежи

Главният ви източник на посетители, разговори и чужди мнения през цялото събитие ще бъдат социалните мрежи.

Използвайте хеш таговете на събитието в twitter, за да споделяте впечатления, цитати от лекторите и линкове към live blogging статията ви. Освен всичко можете да създадете и добри дискусии в реално време. Открих, че мога спокойно да използвам публикуваното в twitter като бележки за писане на по-подробно съдържание.

Cover It Live е инструмент за блогване на живо, с който можете да предавате видео в реално време, да споделяте цели стриймове на twitter с определен хеш таг, да провеждате анкети и да получавате коментари. Следващия път бих го изпробвал, жалко че не го бях видял преди SEO конференцията.

Участване vs. блогване

Оказа се, че е трудно да усвоиш и предадеш цялата информация на живо, а едновременно с това да си фокусиран върху думите на лектора и да участваш активно в дискусиите. Тук на помощ идват добре написаните слайдове със съвети, които ви дават бърз оглед на това, което ще чуете и синтезирате в текстов формат за читателите.

Дори в паузите се отваря работа с качването и обработката на снимки. Когато нямате GIMP или Photoshop под ръка, невероятно полезен е онлайн редакторът на изображения Pixlr, с който лесно ще намалите размерите на изображенията и направите бързи козметични корекции по осветляването и цветовете.

Обезателно намерете контакт наблизо, защото нито компютъра, нито вие ще успеете да починете в stand by режим, ако имате намерение да блогвате на живо.

Live blogging не е шега работа, но малко хора у нас го правят и резултатите винаги са добре възнаградени. Струва си.

Ще използвам тази статия да поздравя колегата блогър Калин Василев, който информативно покри цялата SEO конференция в своя блог.