Google+ е отговорът на гиганта в търсенето на Facebook. Комплект от нововъведения, които ще превърнат търсачката в една огромна социална мрежа, позволявайки на потребителите на Google да споделят статуси, линкове и съдържание с останалия свят в реално време. Кулминацията на едногодишен проект, ръководен от вицепрезидента на социалния отдел в компанията Вик Гундотра.

От днес Google+ ще бъде достъпна за силно ограничен брой потребители на търсачката, за да бъде изпробван в реални условия.

Така изглежда потокът от новини в социалната мрежа на Google, който много наподобява стената с новини във Facebook.

Sparks е системата за препоръки на Google+. С този инструмент потребителите ще намират подходящи за тях и откриват нови теми, статии, снимки, видеоклипове.

Ако все още се чудите с какво новата социална мрежа на гиганта в търсенето се различава от Facebook, отговорът ви се нарича:

Google Circles+

Целта на социалния проект на Google не е споделянето с масовата група приятели, а с различни таргетирани социални групи. Google Circles+ е системата, която прави това възможно. Изградена на HTML5, тя ще позволи на потребителите с drag and drop интерфейс да подреждат приятелите си в различни кръгове като приятелства, семейство, съученици, колеги и други.

С тази своя функционалност (таргетиране на общуването) Google се надяват новия им продукт да набере популярност и да се отличи от останалите социални мрежи, главно Facebook и Twitter. От друга страна, нямат ли групите във Facebook точно тази идея?