Какво прави едно авторитарно правителство, когато намери някои свръхпопулярен уебсайт за „неподходящ“ и „против морала“?

В случая на Иран – създава Mehr, държавна платформа за видео, която позволява на потребителите да качват свои клипове и да гледат предавания от националната телевизия на страната.

Неудобната история на Иран с YouTube

Началото на краят на симбиозата между Иран и YouTube бе още през 2009 година, когато в сайта се появи секс клип на известна иранска актриса от сапунени опери на държавната телевизия. Правителството временно забрани достъпа до сайта, само за да го направи повторно на президентските избори същата година.

Но кулминацията бе, когато спорният филм „Невинността на мюсюлманите“ се появи в YouTube – подигравайки се с ислямската религия и пораждайки десетки протести из арабските страни (въпреки съмнителния си произход и аматьорското изпълнение).

Mehr е само началото на сложната цензурна политика на Иран

Преведено буквално, Mehr означава принадлежност или обич. Обратното на това, което иранското правителство готви на свободолюбивите граждани с афинитет към отворения достъп до информация. Защото през 2013 година, плановете са Иран да се сдобие с първия държавен интранет в света – алтернативна версия на интернет, ушита по мярката на диктаторските режими.

Иранският уеб привидно ще предлага всичко, което глобалният интернет има. С единствената разлика, че информацията ще бъде изкривена през призмата на правителството. Освен това не е напълно ясно дали гражданите на държавата ще имат известен достъп до глобалния уеб. Нито доколко дейността им ще бъде следена от загриженото око на теократичното правителство.

Около 20 – 30 процента от иранските интернет потребители използват VPN технологии, за да отварят цензурираните сайтове и да скриват активността си в интернет. Но напоследък местните власти все повече се грижат такива „нелегални активности“ да бъдат сведени до минимум, а „виновниците“ да бъдат наказани.