В началото винаги е трудно. Може би объркващо. Повечето съвети от красиви, известни и добре класирани в търсачките блогове тактично намекват как без собствен дизайн, оптимизация за търсачки и съдържание, написано и оформено като за последния брой на списание Reader’s Digest, нямат голям шанс да намерят читатели. Но, в същото време, всеки един от тях е започнал със стандартен темплейт и статии без особено количество редакция и информационен дизайн като подзаглавия, отличени цитати и подобни екстри.

Често съветите за успех и уникалност ни ограничават, когато би трябвало да ни дават крила.

Следя блогове, които нямат собствено лого, целият им дизайн е черен текст на бял фон, но имат огромен брой читатели и разпалено общество от коментатори.

С други думи, дизайнът, оптимизацията за търсачки и големия брой беклинкове не са гаранция за успех или уникалност в блогосферата.

(!) Блогът е толкова уникален, колкото е мнението на неговия автор.

(!) Блогът е толкова успешен (популярен), колкото неговите постове предизвикват дискусия и провокират мисълта на читателите.

(!) Блогът има общество от читатели, когато авторът му го поддържа – отговаря на коментарите, общува с редовните си посетители във Facebook, Twitter, по имейл, на живо.

Затова ако си нов в блогването, просто блогвай. Да пишеш уникално съдържание означава да споделиш своята гледна точка – без да се притесняваш дали ще прозвучи правилно, дали трябва да добавиш още 100 думи отгоре (защото си го прочел като съвет някъде), или дали ключовата дума „баница“ се появява достатъчно често.

Ако предизвикаш спор, още по-добре. Няма как да провокираш дискусия, без да има несъгласни с твоето мнение. В крайна сметка си направил нещо полезно за човечеството – накарал си един човек да се замисли за нещо, дори и да не споделя гледната ти точка.

Не се притеснявай, ако не разбираш от дизайн и за пръв път чуваш съкращението SEO. Това са неща, които постепенно ще научиш с времето. Не позволявай на това да те спира да пишеш, защото горивото на всеки блог са мненията и идеите, не цветовете и логото.

Успех на всички нови блогъри! =)