Блоговете – обръщаме им внимание, четем ги, а други от тях пренебрегваме. Коментираме там, където си струва да оставим своите мнения, знаейки че има и такива места, където те не биха били толкова добре посрещнати. Като посетители имаме привилегията на избора дали да разгледаме определен блог или просто да го оставим да се загуби в океана от веднъж посетени и после забравени уебсайтове. Но, за съжаление, като автори нямаме този избор. Вместо това държим отговорност пред читателите.

От нас постоянно се очаква постоянен приток от ново съдържание, свежи идеи и достойни за публикуване размисли, ако желаем блоговете ни да се задържат там, където са, и да продължат да привличат повече читателство и все по-обширен брой rss абонати.

Но какво да правим, когато ни връхлети творческата (или блогърска) криза? Като човек, чиито блогове страдат от нея месеци наред, открих неочаквано, донякъде забавно решение – просто започвам да пиша отново. Статиите не изискват седмици планиране и нерешителност дали точно тази тема би била подходяща или би могла да бъде развита подробно. Трябва действие. Позволете ми да разгърна по-подробно тази мисъл, за да не звуча като Тони Робинс на блогосферата.

Блогърската криза означава липса на желание, а не липса на идеи. Дори сред години бълване на нови статии ежедневно, някои от по-старите и установени блогове в международната блогосфера продължават да намират по нещо ново и интересно за своите читатели с всеки изминал ден. Едва ли има ниша, която да не се развива и променя с времето. И въпреки че кучетата не еволюират и не се променят толкова бързо, колкото търсачките онлайн, един автор на блог за отглеждане на кучета има потенциала да изписва същия брой статии годишно, колкото този за SEO.

Ясно е, че малко хора стават всяка сутрин с желанието да прескочат собствените си граници или да задълбаят дълбоко в нещо, което постепенно с времето се е превърнало от забавно хоби в рутинен навик. Но блогосферата и най-вече нейните читатели не се интересува толкова от желанията на блогърите. Заветната й цел е да генерира ежедневно ново, интересно, различно съдържание, което за информира или забавлява нейните потребители.

Ще използвам тази статия, за да направя едно обещание към вас, читателите на моя блог. Говорейки за отговорност и това, че за да излезне от творческа криза, блогърът просто трябва да не се скатава, а да пише, споделям че отново ще съживя Креативен така, както беше преди. От този месец нататък очаквайте минимум една статия седмично + рубриката с линкове и интересни факти всяка неделя. Благодаря ви за търпението, което проявихте преди да изляза от толкова продължителната блогърска криза.