Да пишеш с глас… лесно е, защото не мислиш какво и как пишеш, а просто изливаш мислите си на парче хартия или върху купчина осветени пиксели. Трудно е, защото трябва да имаш какво да кажеш. И да го направиш толкова убедително, че хората да го прочетат от грабващото начало до самия край. Ако успееш да ги накараш да го прочетат втори, дори трети път, значи си гений, и, може би имаш шансовете да измайсториш някой бестселър.

Когато пишеш с глас, не трябва много да ти пука какво мислят останалите. Това е твоето мнение. Понеже е различно от шаблонните статии, които списанията следват във всеки свой брой, ти си длъжен да го споделиш. Някакъв мотиватор беше казал на един семинар (повечето ми изглеждат еднакви – с други думи, забравих му името) беше казал, че си на този свят да внесеш разнообразие. Ето я и твоята възможност.

Бъди готов за хвалби. Всички харесваме смелите, които не режат идеи в името на коректността и други подобни измислени от политиката трикове, създадени да премахват стойностното и да губят време. Поне когато сме съгласни с гледната им точка. Ако не, ги мразим. Затова бъди готов за критика, когато пишеш с глас. Майсторлъкът е когато получаваш хем много похвали, хем много несъгласия – признак, че си провокирал доста голямо количество читатели да се замислят, при това дълбоко и емоционално, преди да споделят мнението си.

Редакцията е излишна, тя е за неможещите и прохождащите. Разбира се, можеш да резнеш някоя дума, която се повтаря, и да я замениш друга в името на естетиката, но не прекалявай. Редактираш ли статия, която си написал с кеф, режи само думи, без да режеш идеи. Точно те осмислят времето, прекарано в четенето на твоята статия.

Искам да видя повече смелчаги в българската блогосфера, които не вървят с общоприетото мнение и казват каквото мислят, без да се притесняват дали някой ще се разсърди, защото не е бил похвален. И поздравления на колежката ми Поли Козарова за последните две статии (едно и две). Едно изключително добро създание като нея показа на много колеги блогъри какво е смелост и характер само с една клавиатура и мишка.