Не съм от най-големите фенове на WordPress. Когато блогът ти на тази платформа (и много други, използващи MySQL база данни) навърши определена възраст, усещаш как малко по малко скоростта на зареждане става все по-тромава. Натрупваш плъгини, с които добавяш нови функционалности, които допълнително усложняват положението. А многобройните ъпдейти на самия WordPress и на всичките тези плъгини не винаги гарантират добра съвместимост, което пък води до нови проблеми.

Като минималист предпочитам опростен софтуер, който работи бързо, който е лесен за промяна и гарантира стабилност поради своята лекота и простота. За жалост тези блог платформи, които позволяват точно това, изискват солидни PHP/MySQL знания и по-висока кадърност в уеб разработването, и по тази причина не стигат до крайния потребител, търсещ олекотен и лесен за използване блог.

Scriptogr.am е експеримент, който се опитва да направи точно това – да предостави лек, изключително лесен за използване и минималистичен блог за обикновени уеб потребители.

Услугата е безплатна и все още в бета тестване – все още не е готова за хора с недостатъчно висока техническа грамотност. Засега работи само с един дизайн, който може да се кустомизира с онлайн CSS редактор.

Идеята, обаче, е страхотна. Нужен ви е единствено акаунт в Dropbox. Постовете се създават с обикновен текст редактор на вашия компютър, след което се качват в определена директория на вашия Dropbox акаунт и… блогът е обновен. За форматиране на постовете се използва езикът Markdown, който позволява всички основни функционалности като заглавия, цитати, линкове, изображения, вмъкване на код и други.

Създателите на scriptogr.am обещават в скоро време да има избор от няколко дизайна, които се адаптират според резолюцията на екрана (изключително полезно, когато съдържанието се чете през смартфони), както и онлайн редактор на текст, вграден в администраторския панел.

Ще има ли бъдеще scriptogr.am? Едва ли може да се направи прогноза, но развитието на такава услуга определено ще е интересно за наблюдение.